Следвайте ни

Как живеят сирийските бежанци в Турция СНИМКИ

viber icon

Когато сирийците избягаха от страната си, за да се спасят от ужасите на вече 10-годишната война там, настъпи най-голямата бежанска криза в Европа след Холокоста. Оттогава на континента са се установили около един милион сирийци, повечето в Германия, Швеция, Австрия и Нидерландия.

За да предотврати тази миграция, ЕС сключи сделка с Турция в замяна на 6 млрд. евро помощ. Анкара се съгласи да спре бежанците и мигрантите на своя територия. 

В резултат на това в Турция вече живеят 4 млн. регистрирани сирийци. В страната от началото на кризата са родени около 500 хил. сирийски деца. Над милион сирийци пък са погълнати от 17 милионния мегаполис Истанбул. 

Югоизточният турски град Газиантеп също е един от центровете на тази нова реалност. Предвоенното население на града е 1,5 млн., а сега е приютил около половин милион сирийци. 

За правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган притокът на сирийци, поне 110 000 от които вече са получили турско гражданство, е обещаващ нов блок от потенциални избиратели.

Властите в Газиантеп са похвалени за усилията им да помогнат на двете общности да се интегрират, успокоявайки притесненията за нарастващите наеми, стагнацията на заплатите и допълнителния натиск върху градската инфраструктура, създавайки „модел на толерантност“.

Но не всички мислеха, че ще се озоват тук. Ахмад ал-Тауел, графичен дизайнер от Дамаск, избяга в Турция през 2013 г. Той искаше да създаде нов живот в Белгия, опитвайки се да премине Средиземно море от Измир на брега на Егейско море пет пъти, преди да се откаже и да се установи в Газиантеп. „Отчаяно исках да отида в Европа. След няколко неуспешни опита за една година, трябваше да се откажа. Мислех, че ще умра, ако продължа да се опитвам “, казва 32-годишният мъж. „Сега съм щастлив в Турция. Научих езика, имам прилични доходи, ожених се наскоро за туркиня. Изградих си добър живот - хвали се той. - Бежанците, които са в лагери в Гърция и на други места при ужасни хуманитарни условия, хилядите хора, които са се удавиха, всичко това промени мнението ми за Европа. Честно казано бях разочарован, когато видях истинското ѝ лице."

Милион сирийци в Турция работят без подходящи разрешителни, което ги прави уязвими за изнудване от страна на работодателите. Около 40% от децата не ходят на училище, а 64% от сирийските домакинства живеят близо или под прага на бедността, показва статистиката. 

Икономическият спад в Турция през 2018 г. доведе съвсем логично до реакция срещу сирийците.  Десетки хиляди отново се опитаха да пътуват до Европа в началото на 2020 г., след като Ердоган заяви, че Турция вече няма да блокира преминаването им в опит да окаже натиск върху ЕС.

Плановете на Анкара за презаселване на бежанци в „безопасни“ гранични райони в Сирия, бяха критикувани от световната общност, и разглеждани като демографска намеса.

Докато Башар Асад все още контролира Дамаск, прибирането у дома остава невъобразимо за по-голямата част от избягалите 5,6 милиона сирийци.

„Бих искал да се върна в Сирия, но сега е невъзможно - казва 43-годишният Хели, собственик на ресторант в Турция. - Вече започнах бизнеса си тук; децата ми са в турско училище. Може би бих могъл да разширя ресторанта си с такъв в Истанбул. Животът ми е тук сега.“

За Азам ал-Ахмад Европа все още е привлекателна. 29-годишният младеж беше принуден да напусне университета в Сирия, където учеше право, когато започна войната. Оттогава той работи дълги часове в текстилни фабрики в Газиантеп, печелейки по-малко от турските си колеги и без медицинска застраховка, за да издържа семейството си.

Снимки Гардиън

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?