4232

Как хора с диабет ще се лекуват на космическите станции, изследва турски астронавт

Втори астронавт на Турция прави своя суборбитален изследователски полет днес.

АА
Компанията Върджън Галактик (Virgin Galactic), която отвежда днес втори турски гражданин Тува Джихангир Атасевер на кратка космическа мисия, сподели видео съобщение с него преди полета. Знамето на Азербайджан, от където е майка му, се виждаше до турското знаме на ръкава на униформата на космонавта. 

АА
Летателният апарат, носещ суборбиталното превозно средство "VSS Unity" на Virgin Galactic, се планира да излети от съоръжението на космодрума в Ню Мексико днес около 08.30 часа американско местно време (17.30 българско време).

АА

Екипът от 6 души "Галактик 07", в който вторият астронавт на Турция Атасевер е астронавт изследовател, ще включва още двама частни астронавти от САЩ и един частен астронавт от Италия, както и двама пилоти.
По време на полета, който се планира да продължи приблизително 1 час и 10 минути, суборбиталното превозно средство "VSS Unity" се очаква да достигне височина от приблизително 45 хиляди фута чрез самолета-носител и след това да достигне височина от приблизително 90 километра чрез запалване на друг ракетен двигател с хибридно гориво.

Планира се Атасевер да проведе 7 научни експеримента в среда на микрогравитация по време на фазата на свободно падане от приблизително 3 минути.
Костюмът на астронавта, който ще изпълнява научна мисия, е специално преработен, за да носи оборудване за 3 експеримента.

АА
Като част от експеримента за изображения на мозъка, наречен "BEACON", Атасевер ще носи измервателното устройство за близка инфрачервена спектроскопия на главата си по време на всички фази на полета. По този начин ще бъдат изследвани разпределението на кръвта и динамиката на гръбначномозъчната течност в областта на префронталната кора на мозъка. В допълнение към този експеримент, психологическите промени и трансформации, причинени от виждането на света от далечна точка, също ще бъдат анализирани чрез събиране на проби от астронавта.
Информация за това колко радиационна експозиция ще бъде получена с експеримента IvmeRad Radiation Dosimeter. По този начин могат да се правят прогнози за това на колко радиация ще бъдат изложени хората, които ще отидат на космически станции в бъдеще.

АА
С теста за инсулинова писалка в космоса, съвместен експеримент на Турската космическа агенция (TUA) и Axiom Space, две различни инсулинови писалки, поставени в специална кутия, ще бъдат пренесени в космоса и ефективността на прехвърляне на дозата в тази среда ще бъде тествана за първи път. По този начин ще бъде извършено първото изпитване за ефективността на методите за лечение, които могат да бъдат приложени, ако хора с диабет отидат на космически станции, които ще бъдат построени в околоземна орбита през следващите години.
В рамките на друг специфичен експеримент ще бъде проучен потенциалът за разработване на някои адаптационни терапии, които могат да бъдат приложени към астронавтите, преди да отидат в космоса в бъдеще.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?