Следвайте ни

Хърватска опрости лоши кредити на 96 000 души

viber icon

В началото на 2020 година България и Хърватска бяха единствените страни-членки на ЕС без ясни правила за личния фалит и обявяването в несъстоятелност на физическите лица. През януари обаче правителството на Андрей Пленкович прие изменения в местното законодателство, който освободиха над 96 000 от най-бедните хървати от дългогодишни саги с колектори и кредитори. 

Новите правила за длъжниците в страната работят на две нива. Първото защитава абсолютно всички хърватски граждани и предвижда редица облекчения от допълнителните такси и лихви по просрочените или лоши кредити и вземани, за да се избегне ефекта на "йо-йо", който наблюдаваме и в България, при който длъжникът плаща, но крайната сума не намалява. 

Второто ниво играе ролята на "защитна мрежа" и ще засяга само най-бедните граждани на Хърватска, които имат лично имущество на стойност под 10 хил. куну (около 1500 евро) и задължения до 20 хил. куни (3000 евро). Длъжниците, които отговарят на тези две условия, ще получават автоматично опрощаване на дълга. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?