3906

Как е планирано покушението над Зеленски? ВИДЕО, трябвало да убият и...

В Киев разпространиха и видео от разпита на един от заподозрените за осуетения атентат срещу Володимир Зеленски.

Вчера беше съобщено, че са арестувани двама агенти, вербувани от руските служби, заподозрени, че са планирали убийството на Зеленски и други членове на кабинета му. Задържаните са двама полковници от украинската държавна служба за охрана, за които се смята, че са били на подчинение на Москва, пише blitz.bg.

"Запознах се с... от Службата за сигурност на Украйна. Свързах се с него и му възложих задача: да предава всякаква информация, във връзка с политическия елит - рокади на министри, гласувания на ключови закони. Всичко, което може да научи", каза един от заподозрените.

Така започва видеото от разпита на един от заподозрените за готвения атентат срещу Володимир Зеленски. Самоличността му не се съобщава. Кадрите, разпространени от Службата за сигурност на Украйна, показват как мъжът подробно разказва, че самият той е бил вербуван, след което описва процес по търсене на къртица, която да бъде внедрена в обкръжението на Зеленски и други високопоставени украински политици.

Най-важната задача на групата - осъществяване на план за отвличането и убийството на украинския президент. Вчера от Киев съобщиха, че са арестувани агенти на Москва, включително двама украински полковници.

"Групата, чиито дейности са ръководени от Федералната служба за сигурност в Москва, е включвала и двама украински полковници, които издавали класифицирана информация на Русия.

Врагът активно е разработвал план за ликвидирането на президента Зеленски. Една от ключовите задачи на разузнавачите била да открият сред охранителите на президента такива, които биха се съгласили да го вземат за заложник, след това да го убият", обясни Артьом Дехтаренко, говорител на Службата за сигурност на Украйна.

Опит за покушение на Зеленски имаше още в първите дни, когато руски парашутисти се приземят в Киев и правят опит да го отвлекат. В хода на войната активно се работело по ликвидирането на сочения за "мишена номер 1 на Москва".

"Задачата беше да открием хора, които да го приклещят по време на някоя от обиколките му или пък, когато отива да запише вечерното си обръщение в кабинета си, или излиза на площада пред президентския дворец", разказа друг заподозрян.

Сред останалите мишени били ръководителите на Службата за сигурност - Василий Малюк и на военното разузнаване - Кирило Буданов. Планът бил Буданов да бъде ликвидиран в дните около Великден, който съвпадна и с церемонията по встъпване в длъжност за пети мандат на Владимир Путин. От Киев нарекоха плана "подарък за Путин".

"Целта е била да вербуват агент, който да следи всяка стъпка на мишената и да предава информация за местонахождението му. След като бъдат потвърдени координатите на мястото, на което се намира, да бъде нанесен ракетен удар, който е щял да бъде последван от нападение с дронове.

Руски агент е получил оръжия, предоставени му лично от полковник от Украинската служба за сигурност", допълни още Артьом Дехтаренко.

Според Киев, най-малко трима агенти на Федералната служба за сигурност са ръководили операцията в Украйна. Смята се, че търсенето на варианти да бъдат внедрени руски агенти в обкръжението на Зеленски, е започнало още преди началото на войната, а срещи са провеждани в няколко европейски държави.

Двамата арестувани украински полковници ще бъдат съдени за държавна измяна, а ако бъдат признати за виновни, могат да получат доживотен затвор.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
8 коментара
Смешник

Смешник

08.05.2024 | 20:20

Сам си измисля покушения........

Отговори
3 2
Хазар

Хазар

08.05.2024 | 16:37

Със заговор не става,с ракета ще да е,помнете ми думата.Пък и време си му е.

Отговори
5 3
ОТ КЮЧУКА

ОТ КЮЧУКА

08.05.2024 | 15:46

Те не го щат в селото, той пита за поповата къща

Отговори
4 2
Колев

Колев

08.05.2024 | 15:37

Сценарий за м.алоумници! Та нали след няколко дни на това н.аркоманче му изтича мандата...

Отговори
6 4
Уточнение

Уточнение

08.05.2024 | 15:08

Глупости.измислят си тъпотии! А кой пита за тоя б.ок.лук..да го трепат..

Отговори
7 5
Какво речиха краварите ...

Какво речиха краварите ...

08.05.2024 | 15:00

Нагушиха го зеления с милиардите а сега руснаците щели да го убиват Ами обиите си го вие бе кравари.

Отговори
8 7
Така се манипулират и българите

Така се манипулират и българите

08.05.2024 | 14:57

Тези номера на зеления мръсник ги знаем. Продаде и унищожи Украйна мръсникът.

Отговори
9 6
Читател

Читател

08.05.2024 | 14:42

Стига измислици и фантазии

Отговори
10 5

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?