Следвайте ни

Как два космати крака спасиха Алла Пугачова от сериен убиец

viber icon

През 1980 година звездата на руската естрада Алла Пугачова едва се разминава със смъртта, след като един сериен убиец, вманиачен по нея, я следи месеци наред.

Целта му е „да я има”, а ако тя не се съгласи - да я убие с нож.

Серийният убиец Анатолий Нагиев – Бесния, се ражда в град Ангарск през 1958 година. Баща му е дагестанец, а майка му казачка. Като ученик се занимава с гимнастика и вдигане на щанги. 

Споровете със съучениците си решава с бой. Мечтае да стане цирков артист и да взима много пари. 

С момичетата не му върви. Всички опити да има приятелка завършват с неуспех. Психолозите предполагат, че те усещат напрегнатата и злобна природа на Нагиев. 

Изнасилва лаборантка от болницата. Това е първият му интимен контакт. Жената не подава сигнал за изнасилване от срам.

Нагиев изнасилва още едно момиче и чак след третото попада в милицията. Дават му 6 години в колония на север. 

Освобождават го през 1979 година за добро поведение. Трудоустроили го в село Чикшино, но Анатолий Нагиев си има други планове. 

Година преди това по екраните на Съветския съюз излиза филмът „Жената, която пее” с Алла Пугачова. От този момент Анатолий Нагиев се вманиачава по звездата. Решава, че или ще спечели любовта й или ще я убие.

През 1979 пада първата му жертва – Олга Демяненко. Младата жена е убита само защото прилича на Пугачова.  За това Нагиев я поканил на гости.

Там се нахвърлил върху нея, тя оказала съпротива и била намушкана 30 пъти с кухненския му нож. После изнасилил мъртвото й тяло. 

Съветската милиция изобщо не стигнала до него. 

Следващата му жертва е Дария Кравченко. Срещнал я в полупразен вагон, който пътувал за Печора. Преди това се качил във влака без билет и дал пари на ръка на кондукторката. 

След съпротивата й, Нагиев я убил с нож, изнасилил я, а тялото й скрил в багажния вагон. После слязъл на първата гара. Кондукторката не казала и дума за него. 

След това Нагиев влязъл с огромен букет в гримьорната на Пугачова и получил от нея визитка с адреса й. Алла разказва в интервюта, че наистина зад кулисите при нея са идвали много мъже с огромни букети. Конкретно него не помни. 

Бесния започнал да следи певицата пред пасажа за жилищната кооперация, където тя живее. Събирал всяка нейна фотография, публикувана в съветската преса. 

Докато следи певицата Нагиев, извършва над 30 изнасилвания. 

На 4 юли 1980, малко преди старта на Московската олимпиада, той се качва във влака Москва – Харков. Не купува билет, а дава рушвет на ръка на кондукторката. 

Тогава Бесния убива и изнасилва 4 млади жени. След като приключва с всяка – хвърля тялото й от влака в движение. 

Свидетели го описали подробно и милицията вече започнала да го търси. С разследването се заема КГБ защото олимпиадата започва всеки момент. 

Хващат го покрай златните пръстени, които сваля от ръцете на жертвите си. Някои дава за продажба на бижутери, които са заловени от милицията. И веднага издават Анатолий Нагиев. 

В дома на майка му в Ивница намират тефтерче с адреси. Там е и домашният адрес на Алла Пугачова. На пръста му намират малък пръстен на една от жертвите. Сложил го на малкия си пръст и не могъл повече да го свали. 

На разпитите Бесния си признава всички убийства и изнасилвания. На 2 юли 1981 е осъден на смърт. 

Тогава става ясно, че Анатлий Нагиев няма намерение лесно да се даде. Прави три опита за бягство. Единият път чупи крушката в килията си и опитва със стъклата да си нареже корема за да го вкарат в затворническата болница. Оперират го направо в затворническата килия. 

При друг опит, докато е транспортиран от един влак в друг, се хвърля под колелата на спрялата в съседство композиция и надзирателите му не успяват да го настигнат.

40 дни Нагиев се крие в едно село. През това време Милицията предупреждава Пугачова за опасността. 

Властите решават, че ще е в по-голяма безопасност на турне в чужбина и я пускат  да обиколи България. 

Милицията стига до селото, където Нагиев се крие. Когато призовават с мегафони всички жители да излязат на улицата, Анатолий Нагиев се преоблича като колхозничка и препасва кърпа на главата. 

На улицата мъжете виждат косматите му крака и започват да му се смеят. Психопатът хуква. Прескача огради и бяга от двор на двор. На едно място е приклещен и заловен. 

В милицията разказва, че през цялото време чака да му се отдаде сгоден случай да отиде в жилището на певицата.

Екзекутиран е на 5 април 1982 година. Пак опитал да отърве смъртната присъда – преди това нападнал охранителя си и успял да му отхапе един пръст.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Бай Тошо

Бай Тошо

01.08.2021 | 16:30

Как сега да вярвам на лудите другарки седесари, че Путин е диктатор, убивал лично журналисти, при положение че в Русия вече няма смъртно наказание, за разлика от "демократичния" ни голям американски брат и такива масови убийци ги хрантутят по затворите - наскоро бивш милиционер избил сумати жени!

Отговори
2 2
А де!

А де!

01.08.2021 | 18:35

Как сега да вярвам на лудите носталгици, че през комунизма нямало престъпност, а в СССР човек дишал свободно!

Отговори
2 0
А, де!

А, де!

01.08.2021 | 20:14

как да ти вярвам, че през комунизма е нямало свобода и са разстрелвали наред!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?