2374
Следвайте ни

Как Австралия стана ядрена сила напук на Франция

viber icon

Франция е сърдита на Австралия заради отказа й да купи 12 френски подводници от клас „Баракуда”. И отзова посланика си от Канбера. Извика и посланика си във Вашингтон.

Австралия обяви, че ще стане ядрена държава с придобиването на 6 или 8 атомни подводници от Обединеното кралство или Съединените щати.

Става въпрос за подводници с атомна енергетическа установка, но не и за оръжия с ядрен боен заряд.

Скандалът е толкова голям, че руските анализатори веднага обявиха това за начална фаза от края на НАТО.

Правителството на Макрон отрече да има намерения за излизане от алианса.

На 15 септември Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати обявиха създаването на военния съюз AUKUS, който ще възпира Китай в Тихоокеанския регион. 

Австралия реши да купи френски подводници, след като нейните 12 дизелови подводни кораба от клас „Колинс” / по шведски проект/ показаха, че са безпомощни срещу един мощен флот. 

Френска подводница клас Баракуда

През 2014 години в северната част на страната се появи руска флотска групировка. Подводниците клас „Колинс” не само че не успяха да я следват, но и показаха, че като въоръжение са напълно безпомощни пред такъв противник.

„Искаме да покажем на големите държави, че може да сме малки, но с нас ще трябва да се съобразяват. Затова ще придобием атомни подводници”, отсече австралийският премиер Скот Морисън преди няколко дни.

Новите кораби ще могат в продължение на година да плават с 30 възела скорост под вода, без изобщо да изплават. Единственият проблем ще е колко храна ще могат да носят със себе си, уточняват експертите.

Ще бъдат въоръжени със съвременни торпеда и всякакъв вид противокорабни ракети.

Преговорите за френските подводници се точат от 2009 и трябваше да дадат на Канбера невероятни до този момент оръжия, с които да се брани срещу Китай.

И след 12 години влачене на сделката, на 15 септември австралийското правителство обяви, че я прекратява. 

Критиките са, че френският проект се оскъпи близо 4 пъти през годините. Първоначално се говореше за 25 милиарда австралийски долара, след това те скочиха на 35, 55 и сега вече са 98 милиарда – около 58 милиарда щатски долара.

„Проектът на века” както го обявиха французите, не се осъществи и заради много време, което щеше да отнеме реализацията му.

Френският проект „Баракуда”, който е за 4700-тонни подводници, щеше да се преработва за австралийците и само това щеше да отнеме 15 години.

Първата подводница трябваше да влезе в строя през 2035, а последната през 2050. 

Австралийците се обръщат към Съединените щати и Великобритания за готови проекти за атомни подводни кораби.

Атомна подводница клас Вирджиния

Щатите предлагат подводници клас Вирджиния, които са 8700-тонни и 6800-тонните от клас Лос Анджелис. 

Великобритания има готовия проект за своите подводници клас Астют. Най-печеливша от подобна сделка ще е Великобритания, която осъществи своята програма за атомни подводници и се очакваше да започне да съкращава персонала, който ги построи.

През юни по време на посещението си в Париж премиерът Морисън изказа големи резерви и притеснения относно френския проект на Naval Group пред Еманюел Макрон.

60% от ядрените подводници трябваше да бъдат построен в Австралия. Електрониката им пък бе поръчана на Локхийд Мартин.

С решението да придобие атомни подводни кораби Австралия наруши едно старо местно табу, според което в страната на кенгурата не трябва да има атомна енергия.

Три големи проекта за атомни електростанции досега са били прекратявани след протести. 

Бившият премиер Тони Абът заяви по „Скай Нюз Аустрейлия”, че се надява, след като съгражданите му видят колко безопасни са подводниците, да се решат и на следващата стъпка – първа атомна електроцентрала.

30% от световните запаси на уран са на австралийския континент.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?