46

Как Албания стана най-бързорастящата нация в Европа

Албания е една от малкото страни в Европа, която продължава да се радва на положителен прираст на населението и сравнително висока раждаемост. Според международния коефициент на раждаемостта страната изпреварва Великобритания, Холандия, Белгия, Германия, Франция и дори САЩ. Нещо повече - Албания е единствената държава извън Африка и Азия, която в последните 10 години винаги има положителен прираст на населението.

Според актуалните данни на ООН през 2021 г. на 1000 жители в Албания са се родили малко над 18 деца. Дори в една от най-социалните и спокойни държави за отглеждане на дете - Швеция, този коефициент е малко над 13 деца на 1000 пълнолетни жители.

Албания предлага една от най-добре работещите системи за майчинство, което в Тирана е 52 седмици. Жените в страната обаче могат да ползват още 104 седмици отпуск за отглеждането на деца до 7-годишна възраст, като за този период работодателяТ е длъжен да пази мястото им, а държавата им плаща по една минимална заплата месечно. 

Още през 2019 г. в Албания влезе в сила ​пакет мерки за стимулиране на раждаемостта. Родителите в страната получават по 3250 евро за първо, 6500 евро - за второ, и 9735 евро - за трето дете. Ежегодно за семействата има и сериозни данъчни облекчения - близо 1000 евро годишно за първото дете и по още 750 евро за всяко следващо. Детските градини и училищата в страната са напълно безплатни, както и пособията и учебниците за учениците. 

Част от мерките на албанските власти, с които целят повишаване на раждаемостта, бяха и създаването на няколко фонда, с които талантливи младежи от страната биват изпращани да учат в чужбина.

​За 10 години над 5000 албански младежи са учили в чужбина на държавна издръжка, като на всеки един от тях след завършване е даден шанс за ​старт в кариерата в родната страна. Според данните на албанското образователно министерство близо 95% от всички завършили в чужбина млади албанци се връщат у дома. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Зарезан

Зарезан

01.06.2022 | 16:35

Рязаните друсат здраво.

Отговори
0 0
сърбин

сърбин

01.06.2022 | 13:50

Как, с кур_ац!

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?