46
Следвайте ни

Къде се скри първият банкрутирал милиардер

viber icon

Първият милиардер, който бе включен в списъците на списание „Форбс” и банкрутира, потъна дълбоко в дебрите на Черна гора, разказват руските медии. Телман Исмаилов е търсен за дългове от близо 50 милиарда рубли /около 800 милиона долара/ от няколко крупни кредитора, включително и банка ВТБ.

Наскоро Русия представи документи с искане за екстрадирането му от Черна гора. Веднага адвокатът на Исмаилов Милош Вуксанович съобщи, че клиентът му е получил политическо убежище и е освободен от мястото, където бе арестуван. Това стана на 22 октомври.

Така черногорското правителство дава на Исмаилов право да живее свободно и му предлага защита от руските силови структури. Черногрците имат т. н. „Златни паспорти”. Те се дават на всякакви аферисти, които искат да си платят и да станат граждани на страната. 

За целта те трябва да внесат 100 хиляди евро в правителствения фонд, да придобият някакъв недвижим имот и да инвестират 250 хиляди евро в туризма в северната част и 450 хиляди в южната част на страната. 

Първият в историята банкрутирал доларов милиардер бе близък приятел с бившия кмет на Москва Юрий Лужков. 

Лужков го наричаше „свой брат” и точно той му помогна да вземе под аренда огромния пазар за китайска ширпотреба „Черкизон”. В началото на 90-е години на миналия век ежедневния оборот на пазара, който е напълно безотчетен, е десетки милиони долари.

Телман Исмаилов е от планинските евреи в Азербайджан. Баща му е бил „цеховик” – частник, които се занимава с производство по времето на соца. Синът му завършва икономика. 

Телман Исмаилов натрупа несметното си богатство от мегапазара „Черкизон”. Там той дава по 90 сантиметра площ за търговия на останалите без работа руснаци в началото на 90-е години. В огромни контейнери живеят десетки хиляди нелегални имигранти. По някои оценки – там са работили 100 хиляди души.

В началото на новото хилядолетие „Форбс” класира Исмаилов сред най-богатите хора на планетата. На юбилея му през 2006 пее Алла Пугачова. Специално за него Филип Киркоров учи песен на азербайджански. За да е пълен кичът, в разгара на тържеството от тавана се посипва дъжд от 100-доларови банкноти.

През 2008 Исмаилов строи в Анталия 7-звезден хотел за 1,4 милиарда долара. Считан е за най-скъпият от Британските острови до източната турска граница. На откриването са поканени Шарън Стоун, Маря Кери, Моника Белучи и Ричард Гиър. 

Тогава Владимир Путин казва, че няма нищо лошо в това да се стоят такива хотели в чужбина, но би било добре да се влагат подобни средства и в хотелите за олимпиадата в Сочи. 

Исмаилов си взе бележка и веднага обяви проект за хотел за 800 милиона, който така и не бе започнат.

През 2009 руският президент се изказа отрицателно и за съществуващия все още мръсен и пълен с бандити пазар „Черкизон”. Преди това са заловени 6 контейнери с контрабандна стока за 2 милиарда долара. "Как може да няма още осъдени за това безобразие, която продължава то години", попита Путин.

Путин директно заяви, че за стоките на този обект не се плащат никакви мита и че продажбите не се отчитат пред държавата. И грозотията бе затворен. „Всяка сергия тук убива по един честен руски производител”, обяви президентът.

Със затварянето на „Черкизон” секва огромният сив доход на Телман Исмаилов. Различни банки обявиха, че не обслужва десетките си кредити за стотици милиони. 

През 2017 прокуратурата го обвини, че стои зад убийството на двама крупни руски бизнесмени. Единият бил съдружник на брат му, който му дължал 5,5 милиона. 

За да не му плаща Исмаилов изпратил убийци. И те премахнали и стоящият до него в колата друг крупен бизнесмен.

След това прокуратурата обяви, че убийствата, зад които се предполага, че стои Исмаилов са осем! И тогава той избяга в Турция в хотела си за 1 милиарда долара - "Мардан палас". 

Спокойствието на Исмаилов е кратко. Той е привикан от местните прокурори, които го разпитват за една от предполагаемите му жертви – турски гражданин.

Телман набързо продава потъналият в дългове хотел за 1,4 милиарда за 124 милиона. Родният Азербайджан отказа да му даде убежище. И Телман Исмаилов заживя в наета луксозна вила в Черна гора.

                                                           

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (2)

Глей какъв високопланинец само

Глей какъв високопланинец само

24.10.2021 | 19:30

Брей да му се невиди Ами тия пусти Руснаци си имали и планински чифути Пък я мислех че си имат само Ленин Джерджински Берия Сталин и Сталинка Георгиева и Мента и Роза от Люксембург Да не се бърка с мама Роза

Отговори
3 0
Бай Тошо

Бай Тошо

24.10.2021 | 19:01

Ах, тоя лош Путин преследва хората от малцинствата, веднага седесари, гербави и соросояди да заклеймат това, а братушките от Черна гора, сърбите, любимците им на Балканите не съдействат на руснаците, защото им киха!

Отговори
3 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?