4232

Журналистът на Путин: Колко грабна германски биограф, за да хвали лидера?

Германският журналист Хуберт Зайпел, който е биограф на Путин, вероятно е получили стотици хиляди евро от Русия 

За това съобщават няколко медии във Федералната република. Зайпел, който многократно е интервюирал руския президент Владимир Путин, явно не е уведомил работодателите си за тези предполагаеми плащания, съобщава обществената медия ARD. "Шпигел" и Втора германска телевизия ZDF се позовават на поверителни документи от Кипър, според които в рамките на т.нар. "спонсорски договори" журналистът е получил 600 000 евро. Това съобщи Deutsche Welle.

 

Плащанията - през Вирджинските острови

Според тези публикации официален партньор на Зайпел по тези договори била фирма-фантом на име "De Vere Worldwide Corporation" на британските Вирджински острови. Тази фирма била част от мрежата на руския олигарх Алексей Мордашов, дългогодишен водещ акционер в германския туристически концерн TUI. След като Русия започна окупационната си война срещу Украйна, ЕС наложи санкции и на Мордашов.

"Шпигел" твърди, че в спонсорския договор от 2018-а година става дума за книга, посветена на "политическата среда в Руската федерация, която трябва да бъде публикувана през 2019-а година". Медиите споменават, че подобни споразумения е имало и преди това.

Зайпел е интервюирал Владимир Путин многократно, а през 2015-а година публикува в Германия книгата "Путин: вътрешен поглед към властта". През 2021-а излезе следваща му книга "Властта на Путин. Защо Европа се нужда от Русия". И двете книги са публикувани от авторитетното издателство "Хофман и Кампе".

Издателството уверява, че не е знаело нищо за плащанията и че ще провери цялата процедура. "Хофман и Кампе" заявяват още, че на фона на актуалните новини е взето решение "тези книги вече да не се разпространяват".

 
Ще бъдат ли предприети правни стъпки?

За обществената медия NDR, която е част от асоциацията ARD, през 2012-а година Хуберт Зайпел подготвя предаването "Аз, Путин - един портрет", както и през 2014-а година две интервюта с Едуард Сноудън и с Владимир Путин в Москва. Междувременно журналистът призна пред NDR, че по линия на два "спонсорски договора" през 2013-а и 2018-а година е получил пари от Алексей Мордашов за две запланувани книги.

Медията смята, че това създава сериозен конфликт на интереси, който поставя под съмнение журналистическата независимост на Зайпел. В становището се подчертава, че Зайпел още навремето е трябвало да уведоми за спонсорските договори както фирмата продуцент, така и NDR. Впрочем, Хуберт Зайпел за последен път е работил за тази медия през 2019-а година.

 

Проверките предстоят

"Налице е подозрението, че както ние, така и нашата публика, сме били преднамерено измамени. Проверяваме това подозрение и евентуалните юридически действия", заяви генералният директор на NDR Йоахим Кнут. Пред ARD, в която членува ръководената от него медия, Кнут казва още: "Най-внимателно ще проверим процедурите по поръчването и осъществяването на филмите, които Хуберт Зайпел подготви за NDR. За тази цел успяхме привлечем на помощ бившия главен редактор на "Шпигел" Щефан Клусман".

"Шпигел" и ZDF съобщават още, че "спонсорските плащания" излезли наяве в рамките на разследването "Cyprus Confidetial" - общо дело на международна група разследващи журналисти, които разглеждат под лупа съмнителни сделки в Република Кипър.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Дебелата Берта

Дебелата Берта

16.11.2023 | 12:07

А тук нашенските миндили минават с по 4 хиляди месечно...

Отговори
3 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?