3906

Живот без отпадъци: Светът ще преодолее климатичната криза с рециклиране

„Като правим малки промени в ежедневния живот на хората, можем да излекуваме света от "болестта" изменение на климата чрез екологичен живот без отпадъци“, заяви първата дама на Турция Емине Ердоган.

 

„Голяма част от отпадъците, които изхвърляме в природата, се състоят от продукти, които могат да бъдат използвани повторно и които все още не са завършили жизнения си цикъл“, подчерта госпожа Ердоган във видеообръщение към втората сесия на Хабитатната асамблея на ООН снощи.

 

„Какъв отпечатък ще оставим на планетата зависи изцяло от нас!“

 

Ердоган допълни, че „изключителният успех“ на движението за нулеви отпадъци в Турция за кратък период от време е показал на света колко важни са индивидуалните човешки усилия за екологичните проблеми.

 

През 2017 г., под егидата на първата дама на Турция, страната стартира проекта за нулеви отпадъци, за да подчертае важността на обработката на отпадъците в борбата с климатичната криза.

 

Проектът получи международна оценка, като шефът на ООН Антонио Гутериш изрази лично благодарността си към Емине Ердоган по време на конференция в Ню Йорк през септември миналата година.

 

Миналия декември Общото събрание на ООН прие единодушно резолюция относно инициативата за нулеви отпадъци, представена от Турция, обявявайки 30 март за Международен ден на нулевите отпадъци.

 

„Несъмнено са направени големи крачки за спасяването на природата от отпадъци. Все още обаче имаме да извървим дълъг път в епоха, когато потреблението се е превърнало в основна цел.“

„Вярвам, че най-дълбоката промяна ще настъпи, когато изоставим културата на изхвърляне и приемем начин на живот, който почти не генерира отпадъци“, акцентира турската първа дама.

 

Тя добави, че разпространението на глобалното движение за нулеви отпадъци в международен план показва, че тези дни вече не са толкова далеч.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Западняк

Западняк

07.06.2023 | 20:22

Движението за нулеви отпадъци в Турция е последният виц.

Отговори
2 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?