46

Живеят в бъдещето: Дубай ще има роботизирани таксита още догодина

Компанията за автономни превозни средства Cruise, подкрепена от гигантите General Motors и Honda, скоро ще започне да картографира улиците на Дубай с помощта на два електрически автомобила Chevrolet Bolt с оборудване за автономно управление. 

Фирмата планира да пусне първата си безпилотна таксиметрова услуга извън САЩ още през следващата година. Именно Дубай ще бъде новата точка, която ще предложи иновацията. Cruise вече обяви, че роботизираната му таксиметрова услуга в емирството ще използва Cruise Origin - специално проектиран изцяло електрически автомобил без волан и педали.

Поставена е и цел до 2030 г. флотилията от роботизирани таксита на Cruise в Дубай да бъде попълнена с 4000 единици Cruise Origin. Въпреки това, според говорител на фирмата, в момента компанията не разполага с нито един Origin в експлоатация. Ето защо е вероятно първоначално услугата в Дубай да използва модифицирани електрически автомобили Chevrolet Bolt.

През април миналата година Cruise подписа споразумение за партньорство с властите в емирството за стартиране на услугата роботакси като част от плана на владетеля на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум за постигане на 25-процентов дял на безпилотния автомобилен транспорт в общия транспорт в Дубай до 2030 г. Cruise е избран за изключителен доставчик на роботизирани таксиметрови услуги там до 2029 г.

Електрическите автомобили Chevrolet Bolt с оборудване Cruise първоначално ще извършват картографски операции в Джумейра - жилищен район на Дубай, разположен по протежение на бреговата линия, следван от маршрутите от основните хотели до големите туристически дестинации. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?