Следвайте ни

Жертвите от земетресението в Измир се увеличават

viber icon
 
 
Кипи мащабна операция по настаняване на останалите без дом.
 
Тези, които живеят в районите, най-засегнати от голямото земетресение в Измир, прекарват вечерните си часове предимно по улиците, поради страх от вторични трусове.
 
До полунощ се съобщава за 17 загинали и 709 пострадали от най-мощното земетресение в съвременната история на Измир. 
 
Докато семействата, които палят огньове по улиците и се събират наоколо в квартал Байраклъ, където има най-големи щети, привличат вниманието, се вижда, че работата по отстраняването на отломките продължава в 17 сгради към полунощ. 
 
Министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум в своето прессъобщение относно земетресението в Измир обяви, че на първо място ще бъде създадена зона за палатки с 2 хиляди души.
 
В последното изявление от полунощ (23 ч. българско време), направено от службата за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD), се посочва, че след земетресението с магнитуд 6,6 в Измир и района са регистрирани общо 144 вторични труса, 21 от които с магнитуд над 4.
 
AFAD съобщава за 17 загинали в резултат на земетресението. Като една от жертвите, 90 годишна жена-инвалид, се е удавила, след като е повлечена от придощлата вода от цунамито в Сеферихисар, район Съаджък. 
Броят на ранените се е увеличил до 709 души.
 
До момента се съобщава за над 70 души извадени изпод отломките на срутените сгради в Измир. 
 
Другата информация споселена пред медиите е както следва:
До момента на мястото на бедствието има 2 101 спасители, 15 кучета за търсене и спасяване и 350 превозни средства и машини, които извършват дейности по търсене и спасяване в 17 разрушени сгради в Измир."
 
"За да се отговори на спешната нужда от подслон, в региона бяха изпратени 960 шатри, 4500 одеяла, 3672 легла, 3000 възглавници и 3000 комплекта чаршафи. Освен това 64 служители, 22 доброволци, 17 превозни средства, 12 593 кетъринг материали и 3 мобилни кухни, които могат да обслужват 25 500 души, са разположени в града. 
 
"325 служители от Министерството на околната среда и урбанизацията бяха назначени да работят по дейностите по оценка на щетите и отстраняване на отломки в региона. 77 души от психосоциалната работна група започнаха работа в зоната на земетресението. 277 души персонал, 245 полицаи за борба с безредиците и 32 пътни служители от работната група за сигурност и движение бяха насочени към кризисния район.  112 екипа за спешна помощ са на разположение.
 
Президентът Ердоган направи изявление, казвайки: "С всички средства на нашата държава ние стоим до нашите граждани, засегнати от земетресението."
 
 
Егейско сдружение за туристически бизнес и квартири заявиха, че са готови да приемат жертвите на земетресението в хотелите в града. 
Президентът на сдружението Мехмет Ишлер каза: "Ние отваряме вратите си за пострадалите от земетресението. Готови сме за подкрепата, която можем да дадем. Предадохме тази информация на държавните координационни институции. Готови сме да приемем  гражданите в нашите хотели, ако се свържат с тях."
 
 
Кметът на община Измир Тунч Сойер обяви в своя акаунт в Туитър, че тези, които имат здравословни проблеми, не могат да се свържат с роднините си или имат проблеми, свързани с бедствието, могат да се обърнат за помощ към кметството. 
 
Градският транспорт в Измир е безплатен днес и ще работи и през нощта. Има призив да не се използват лични автомобили без належаща причина, за да са отворени пътищата в града за спасителните екипи. 
 
Главната дирекция по сигурността съобщи, че след земетресението в Измир са открити 16 души, които са отправили унизителни публикации към хората от региона в социалните мрежи.
МВР съобщи, че трима от тези лица са задържани.
 
Управителят на обсерваторията на Кандили, в Истанбул каза, че вторичните трусове могат да продължат от 1 седмица до 15 дни и могат да достигнат до 6 та ступен по Рихтер.
 
Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?