Следвайте ни

Жертва на Везувий от преди 2000 години открита с непокътнати неврони

viber icon

Италиански археолози откриха перфектно запазени неврони в една от жертвите на изригването на Везувий, случило се през 79 г. сл. Хр. „Това е безпрецедентно откритие. Изглежда, че изригването е "замразило" мозъчните клетки на жертвата и те са останали такива дори след 2000 години“, обяснява археологът и криминалист Пиер Паоло Петроне.

Това откритие е ценно не само защото е археологическа рядкост, но преди всичко защото позволява да се определят подробно етапите на вулканичното изригване, и сравнявайки ги със свидетелствата на съвременници, да се види какво се е случило с жителите на скандалния Помпей при изригването на връх Везувий.

"Това са елементи, които могат да ни помогнат. Чрез възстановяването на миналото можем да предвидим и да определим мерки за защита срещу изригването на всеки вулкан в света в бъдеще", каза Петроне.

Планината Везувий над Неаполския залив все още е активен вулкан и досега са регистрирани 50 изригвания, от които най-разрушителното е през 79 г. Тогава два древни града - Помпей и Херкуланеум, са напълно унищожени и превърнати в пепел заедно с хората в тях. По-късно учените установяват, че изригването на Везувий през 1979 г. е освободило 100 000 пъти повече топлинна енергия от двете атомни бомби, хвърлени от американската армия в Хирошима и Нагасаки, Япония, през 1945 г, пише БГНЕС.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?