2374
Следвайте ни

Жертва на фишинг остана без застрахователно обезщетение след загуба от $5 млн.

viber icon

Застрахователната полица за търговски престъпления не покрива загуба на RealPage от фишинг на стойност 5 млн. долара, тъй като доставчикът на услуги за управление на недвижими имоти никога не е "държал" част от ограбените пари, постанови федерален апелативен съд, пише Ройтерс.

Окръжният апелативен съд на САЩ потвърди победата на застрахователна компания National Union Fire Insurance Company, част от AIG, базирана в Питсбърг. RealPage има полица срещу загуби от кражба на имущество, което компанията притежава, отдава под наем или "преотстъпва на други лица".

Апелативният съд заяви, че загубата на RealPage не се покрива: тя само е предоставила информация и инструкции на компанията за обработка на онлайн плащания Stripe, която е превеждала парите за наем от наемателите на фирмите за управление на имоти, които RealPage е представлявала.

"С други думи, когато парите са сменяли собствениците си, ръката на RealPage никога не ги е докосвала", пише окръжният съдия Кори Уилсън, към когото се присъединяват главният окръжен съдия Присила Оуен и окръжният съдия Едит Джоунс.
Според жалбата на RealPage, подадена във федералния съд в Далас, "злонамерени играчи" са се сдобили с идентификационните данни за вход през април 2018 г., като са изпратили имейл, който изглеждал като от Stripe, придружен от фалшива връзка.

Измамниците са използвали данните за вход, за да отклонят плащания на стойност около 10 млн. долара. RealPage обаче бързо открива измамата и уведомява Stripe, която успява да спре плащания в размер на близо 4 млн. долара и да ги възстанови.

RealPage възстанови на своите клиенти - управители на имоти - останалата част от сумата и подаде иск за над 6 млн. долара към National Union и неговото подразделение Beazley Insurance.

National Union стига до заключението, че RealPage "притежава" около 1 млн. долара под формата на такси за услуги, които би получила, ако транзакциите бяха законни, но отказва покритие за останалите 5,1 млн. долара, тъй като RealPage никога не е "притежавала" тези пари, защото никога не е разполагала с тях.

Окръжният съд се съгласява и през март постановява решение в полза на застрахователите.

По време на обжалването RealPage твърди, че не е необходимо да притежава средствата и че ги е "държала", като е контролирала инструкциите за плащане. Съдебният състав не е съгласен с това.

"Макар Stripe да е боравила със средствата според указанията на RealPage, Stripe, а не RealPage, в крайна сметка е контролирала средствата, които Stripe е съхранявала - това се доказва от самия факт, че RealPage не е могла да направи нищо, за да възстанови откраднатите средства без помощта на Stripe", постановява съдът.
Водещият адвокат на National Union, Дарин Брукс от Gray Reed & McGraw, отказа да коментира. Адвокатите на RealPage от Pillsbury Winthrop Shaw Pittman не отговориха на запитванията за коментар.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?