4020

Жена откри невероятно съкровище по време на разходка

Керамично гърне се превръща в джакпот за жена, която се разхожда в Кутнохорска област в Чешката република. Докато се разхождала, жената се натъкнала на около 900-годишен тайник с повече от 2150 средновековни сребърни монети, известни като денари, съобщи Popular Mechanics, цитиран от БГНЕС.

Въпреки че керамичното гърне, в което се съхранявали монетите, било разрушено в по-голямата си част, самите монети продължават да представляват богата колекция. В момента те се обработват от експерти от Института по археология на Академията на науките на Чешката република в Прага и Чешкия музей на среброто в Кутна Хора.

Наречено една от най-големите находки за последното десетилетие, археологът от института Филип Велимски смята, че откритието е като спечелването на награда в лотарията - дори и някой друг да е загубил.

"Вероятно съкровището е било поставено на мястото си през първата четвърт на XII в., по време на вътрешнополитическа нестабилност. По това време в страната е имало спорове между членовете на династията Пржемисъл за княжеския престол на Прага", каза Велимски.

Съхраняването на монетите в керамичен съд е било замислено като начин за тяхното опазване. И контейнерът със сигурност е свършил своята работа, макар че собственикът никога не е успял да се върне за тях - монетите са били намерени едва след 900 години.

Според експертите този собственик не е могъл да бъде кой да е.

"За съжаление, за края на XI и XII век ни липсват данни за покупателната способност на съвременната монета. Но това е била огромна сума, немислима за обикновения човек и в същото време недостъпна. Тя може да се сравни с печалба от един милион в джакпота", добави археологът.

Според института Кутнохорската област е била известна с честите битки за пражкия княжески престол, като армиите на отделните съперничещи си князе многократно са преминавали през района. Експертите твърдят, че голяма колекция от монети, намерена на такова място, може да означава, че първоначално са били предназначени за изплащане на заплати на войниците или са били някакъв вид "военна плячка".

Първоначалният анализ на находката показва, че монетите са сечени на няколко места в цялата Кунтохорска област и че вероятно са създадени при управлението на трима различни владетели (вероятно между 1085 и 1107 г.): Крал Вратислав II и князете Бретислав II и Боривой II.

"Монетите най-вероятно са отсечени в монетарницата в Прага от сребро, което е било внесено в Бохемия по онова време", заяви Ленка Мазачова, директор на Чешкия музей на среброто в Кутна Хора. Монетите са изработени от сребърна сплав, която е включвала мед, олово и следи от други метали. Експертите се надяват да разберат точния състав на монетите, за да определят произхода на среброто.

Макар че може би никога няма да разберем истинските намерения - или произхода на колекцията от монети, експертите все пак планират да разгадаят колкото е възможно повече. Мазачова заяви, че сега служителите на музея ще регистрират всички части от колекцията, ще почистят и реставрират монетите и ще ги подложат на рентгеново изображение и спектрален анализ, за да определят специфичния им материален състав. Целта е колекцията да бъде изложена публично през 2025 г., като се акцентира върху историята на Чешката република през XII век.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?