1553

Желязната църква в Истанбул отпразнува патронния си празник с литургия и концерт

Желязната църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог в Истанбул вчера отново събра цариградските българи и много гости от България и чужбина, за да почетат нейния патрон - свети първомъченик и архидякон Стефан.

АА

Българската общност в Истанбул всяка година си дава среща тук, за да си пожелаят весели празници, щастие и благоденствие за новата година.

 

"Българската църква "Свети Стефан" е символ на православието в Турция и всички ние се радваме, когато сме заедно с общността на цариградските българи, с нашите съграждани, с толкова много туристи да отбележим този празник, който показва, че българските традиции са живи, те се пазят, съхраняват се и продължават", казва Васил Вълчев - генерален консул Истанбул.

АА

В храма бе отслужена света литургия, която продължи близо три часа и бе много тържествена.

 

Службата се изнесе от епископ Поликарп, викарий на българския патриарх Неофит, представителя на Вселенската патриаршия митрополит Максим и свещеникът на българските църкви в Истанбул архимандрит Харалампи Ничев.

АА

Църковният хор на общността на българите в Истанбул изпълни църковни песни.

Сред гостите на патронния празник бяха генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев, бившият директор на Дирекцията по религиозните въпроси Иван Желев, сънародници, дошли в Истанбул, специално за да присъстват на днешната литургия, представители на Софийската духовна семинария, предаде БТА.

БТА

Кулминацията на патронния празник на Желязната църква бе концертът на Хора на транспортните работници от София с диригент Павел Матев.

Репертоарът от църковнославянски песнопения бе подбран специално за случая, а специалната акустика на Желязната църква подсилваше ефекта от изпълненията на хористите.

АА

“И друг път нашият хор е изнасял концерт в Желязната църква. Но винаги с радост, с огромно вълнение и почит идваме в този храм-светиня. Като българи сме горди, че го има, защото тук се съхраняват изконните български традиции. Щастлив съм, че и днес музиката, песните, които изпълняваме и които са традиционни български песни, звучат тук, защото са послания за мир и любов, независимо от вярата и народността", заяви Павел Матев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?