4232

Желязна подготовка: Русия обучава военни в Сибир, за да превземе ключов град

Руснаците вече претърпяха грандиозен провал в първия си опит да превземат Харков

Русия обучава допълнителни дивизии в Сибир, които би могла да използва по-специално, за да се опита да превземе Харков. Но перспективите за такава операция изглеждат съмнителни. Това пише The Economist с позоваване на украински източник, запознат с данни на разузнаването.

„В момента Русия обучава шест дивизии (приблизително 120 000 войници) в Източен Сибир. На 3 април президентът Владимир Зеленски каза, че Русия ще мобилизира още 300 000 през юни. Харков е една от няколкото възможни направления за бъдещо нападение“,

пише изданието.

Отбелязва се, че щурмът срещу Харков не изглежда много вероятен, но руската пропаганда активно обсъжда подобен сценарий. Ето защо това може да е просто информационна кампания на Кремъл.

Освен това руснаците вече претърпяха грандиозен провал в първия си опит да превземат Харков през 2022 г., когато градът беше много по-малко защитен. Подобна операция би изисквала пробив на украинската отбрана и обкръжаване на града, установяване на превъзходство във въздуха и по-нататъшни боеве в самия град - руснаците нямат капацитет да направят всичко това, пише Economist.

„Има голяма вероятност те да не успеят в нищо от това“, казва бившият украински министър на отбраната Андрей Загороднюк.

Харковският бизнесмен Денис Ярославски, който сега командва разузнавателно отделение на специалните сили, е съгласен с това мнение: „Те няма да могат да превземат Харков, но е възможно да го унищожат. Бихме говорили за нещо като Алепо“, предаде БЛИЦ.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?