Следвайте ни

Жегата уби 500 души в Канада

viber icon

Топлинната вълна, започнала преди седмица, вече е убила поне 500 души в Канада, чиито въоръжени сили са били в готовност да помогнат за евакуацията на градовете и борбата с повече от 170 горски пожара в западната част на страната, съобщава „Дойче Веле“.

Най-малко 177 пожара са били активни в западната провинция Британска Колумбия, от които 76 са станали през последните два дни, съобщават властите. Повечето са причинени от мълния.

"В петък видяхме около 12 000 мълнии", каза Клиф Чапман, директор на оперативната служба на пожарната на Британска Колумбия пред обществената телевизия CBC.

Лиза Лапоинт, директор на отдела за екология на Британска Колумбия, регионът, най-засегнат от "топлинния купол" посочи, че броят на внезапните смъртни случаи, регистрирани през последната седмица, вече се увеличава до 719 .

Лапоинт обясни, че тази цифра е три пъти по-висока от нормалната за този период, така че почти 500 смъртни случая са следствие от топлинната вълна, която е задействала термометрите в провинцията, до невиждани досега цифри, като 49,6 градуса по Целзий във вътрешността на Британска Колумбия.

"Смята се за вероятно, че екстремните метеорологични условия, които Британска Колумбия е преживяла през последната седмица, са били важен фактор, допринасящ за увеличаването на броя на смъртните случаи", каза Лапоинт в изявление.

Тя добави, че броят ще продължи да се увеличава през следващите дни, тъй като информацията се актуализира, като много от починалите са възрастни хора, които са живели сами в домове без климатик.

За да разбере необичайните и екстремни метеорологични условия, преживени на канадското крайбрежие на Тихия океан през последната седмица, Лапоинт отбеляза, че през последните пет години в провинцията е имало само три смъртни случая, свързани с топлината.

Явлението известно като „топлинен купол“ представлява планина с горещ въздух, „заседнал“ в горните слоеве на атмосферата и е причинил не само стотици смъртни случаи, но и пожари и преливане на реки.

Данните от Службата за горски пожари на Британска Колумбия показват, че през последната седмица е имало 245 пожара, от които 76 са започнали през последните два дни.

Почти 70% от пожарите са причинени от мълния, която е намерила идеалните сухи условия за запалване на горски пожари. За 15 часа между сряда и четвъртък са открити 113 000 мълнии в Британска Колумбия.

Един от тези пожари е този, който през последните дни е погълнал целия малък град Литън, където термометрите са достигнали 49,6 градуса, нов температурен рекорд за всички времена в Канада. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?