1553
Следвайте ни

Жега! Шефът на НАТО не изключи война в Украйна

viber icon

Продължава да съществува реален риск от ново руско нахлуване в Украйна, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на извънредната среща на външните министри на държавите от алианса. Той подчерта, че САЩ няма да вземат решения за европейската сигурност без Европа на масата.

"Рискът от конфликт е реален. Агресивните действия на Русия сериозно подкопават реда на сигурност в Европа", заяви Столтенберг след заседанието.

Алиансът се подготвя за агресия на Русия срещу Украйна в случай на провал на преговорите по сигурността между Москва и НАТО, каза той и обърна внимание върху факта, че Украйна не е член на НАТО, затова върху нея „не се разпространяват принципите за колективна отбрана”.

„Готови сме за открити и честни преговори с Русия, но трябва да имаме готовност и да претърпим дипломатически провал. Затова изпращаме много силен сигнал към Русия, че ако се опитат да използват военна сила срещу съседна държава, ще има жестоки последици.

Ще ѝ се наложи да плати висока цена, ще последват икономически, политически и финансови санкции. Ние продължаваме да подкрепяме Украйна, засилвайки военните ѝ способности, като по този начин усложняваме задачата на Русия да вземе решение за използване на сила срещу тази страна”, каза още генералният секретар на НАТО.

Северноатлантическият алианс смята, че нов военен конфликт в Европа е възможен, затова смята за важен диалога с Русия.

„Увеличаването на силите на Русия не спира, а продължава. Това за нас е сигнал, че съществува реален риск от въоръжен конфликт в Европа. Затова диалогът с Русия е важен”, подчерта той.

В тази връзка НАТО приветства решението за провеждането на заседание на Съвет Русия – НАТО на 12 януари, който се оценява като положителен сигнал.

НАТО има готовност да изслуша опасенията на Русия по въпросите на сигурността, но разчита и има готовност да обсъди различни теми, включително контрола върху въоръженията – както ядрените, така и обикновените. В същото време се разчита, че Москва също ще обърне внимание на притесненията на държавите от алианса, каза още Столтенберг.

По темата се изказа и външният министър на Германия Аналена Бербок, която заяви, че диалог между НАТО и Русия може да има единствено в рамките на основните принципи на европейската система за сигурност. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

МЪДИ

МЪДИ

07.01.2022 | 21:15

СТРАХА Е ОБЗЕЛ ЕВРОПА

Отговори
7 6
Финландия купува от САЩ 64 изтребителя F-35 за близо 10 млрд долара

Финландия купува от САЩ 64 изтребителя F-35 за близо 10 млрд долара

07.01.2022 | 21:12

https://news.bg/int-politics/finlandiya-kupuva-ot-sasht-64-iztrebitelya-f-35-za-blizo-10-mlrd-dolara.html Финландия купува от САЩ 64 изтребителя F-35 за близо 10 млрд долара. Другарят Шутин явно е на път на направи и немислимото преди време - Финландия в НАТО! Все така дерзай, маладец!

Отговори
5 4
МЪДИ

МЪДИ

07.01.2022 | 21:20

И КАКВА ВОЕННА СИЛА Е ФИНЛАНДИЯ ВЗИМА САМОЛЕТИ КОИТО НИКОИ НЕ ИСКА ДА КУПИ А И БАЛИ Ф 35 НЕ СЕ ПРОДАВАХА НА СТРАНИ КОИТО НЕ СА ЧЛЕНКИ НА НАТО

Отговори
7 4
Николай

Николай

07.01.2022 | 23:16

Турция иска 200 бройки над 20милярда да инвестира в завод за Ф35 да е в съдружие и не и дават аАмериканците така пазар има за Ф35

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?