Жан-Виденовата зима: Хронология на събитията

* Между 21 и 23 декември 1996 година на извънреден конгрес на БСП Жан Виденов подава оставка като министър-председател и като лидер на партията.

* На 28 декември 1996 г. на извънредно заседание Народното събрание приема оставката на правителството на Жан Виденов.

*На 3 януари 1997 г. парламентът, в който мнозинство има БСП, отлага гласуването на предложената от СДС "Декларация за национално спасение" от "националната катастрофа".  

* На 8 януари ПГ на Демократичната левица номинира за премиер Николай Добрев - министър на вътрешните работи в кабинета на Виденов.

* На 10 януари президентът Желю Желев (чийто мандат изтича на 21 януари 1997 г.) отказва да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство, макар че е задължен по Конституция. Опозицията обявява начало на национална политическа стачка, призовава към гражданско неподчинение и организира протестно шествие срещу Народното събрание. То завършва с обкръжаване на сградата и с опит за погром и палеж.  

* На 28 януари новоизбраният президент Петър Стоянов връчва на БСП мандат за съставяне на правителство.

* На 4 февруари БСП връща мандата, като водеща роля за постигането на компромиса има Николай Добрев. Политическите сили подписват споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир.  

* На 12 февруари президентът Петър Стоянов назначава служебно правителство, оглавено от кмета на София Стефан Софиянски, разпуска 37-ото Народно събрание и обявява предсрочни избори на 19 април. Първото решение на служебния кабинет на Стефан Софиянски е за въвеждане на валутен борд в България.

* На 21 май правителството на Иван Костов се заклева пред 38-ото НС като премиер и поема по пътя на тежките реформи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?