Следвайте ни

Извънредно положение в Малдивите, архипелагът в хаос

Президентът на Малдивите Абдула Ямин обяви извънредно положение, a тежко въоръжени армейски части щурмуваха Върховния съд на островната държава, съобщава британският вестник The Guardian, цитиран от "Фокус".

Архипелагът е хвърлен в хаос на 1 февруари, четвъртък, когато Върховният съд призова за освобождаване на девет опозиционни политици, отсъждайки, че техните процеси са политически мотивирани и с процесуални грешки. Правителството отказа да се съобрази с това решение, което на свой ред доведе до отприщване на нова вълна от протести в столицата Мале.

Късно вечерта в понеделник войници щурмуваха сградата на съда и полицията арестува бившия президент Момун Абдул Гаюм. Малко преди събитията Гаюм качи видео послание в социалната мрежа „Туитър“: „Не съм направил нищо, за което да бъда арестуван. Призовавам ви да останете последователни в решителността си. Ние няма да се откажем от реформаторската работа, която вършим“.

Гаюм е полубрат на настоящия президент Ямин и управлява страната повече от 30 години до 2008 година, но сега е изявен критик на настоящия държавен глава. Наследникът му Мохамед Нашид беше свален от власт преди пет години.

 Защитници на човешките права обвиняват Ямин в използване на криминални обвинения, за да заглуши критиците на властта. Известни с луксозните си курорти, Малдивите страдат от слабите държавни институции и политическото разделение, коментират от редакцията.

 

 

Костадин Аршинков

Ръководител екип „общество“

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер във вестниците „Пловдивски новини” и „Стандарт“. В „Марица” е редактор и ръководител на екип „Общество”.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?