1553

Извънредно! Ембарго на петрола, забрана на руски ТВ канали, Сбербанк вън от SWIFT

Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че днес ще бъде обявен новият 6-ти пакет от санкции срещу Русия.

Ръководителят на Европейската комисия заяви, че шестият пакет от санкции срещу Русия ще включва и забрана за излъчване на редица руски телевизионни канали. Ограниченията срещу трите главни руски телевизионни канала, според Европейската комисия (ЕК), са за това, че "умишлено разпространяват дезинформация" за ситуацията в Украйна.

"Те повече няма да имат право да разпространяват съдържанието си в Европейския съюз, под каквато и да е форма, било то по кабел, чрез сателит, в интернет или чрез приложения за смартфони", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред депутатите от ЕС в Страсбург.

Тя нарече телевизионните канали "рупори, които усилват агресивно лъжите и пропагандата на руския президент Владимир Путин".

"Не бива повече да им даваме сцена, за да разпространяват тези лъжи", добави тя.

Европейската комисия ще предложи санкции и срещу руските военни, включително срещу тези, които "са ръководили операцията в Мариупол", каза Фон дер Лайен. Списъкът със санкции ще включва лица и организации, за които ЕС смята, че са отговорни за събитията в Буча и Мариупол.

Европейската комисия предлага да се забрани целият внос на руски петрол в ЕС. Предложението е за забрана за закупуване на петрол от Русия от страните от ЕС до 6 месеца и на петролни продукти до 8 месеца.

Изключение ще бъде направено за Унгария и Словакия, тъй като те внасят по-голямата част от петрола си от Русия, нямат достъп до море и поради това не могат да получават енергийни ресурси по алтернативни пътища толкова бързо, колкото другите държави от ЕС.

"Поетапно ще изключим руския петрол по организиран начин, който ще позволи на нас и на нашите партньори да осигурим алтернативни маршрути за доставка и да сведем до минимум въздействието върху световните пазари", заяви Фон дер Лайен в реч пред Европейския парламент в Страсбург, докато представяше шестия пакет от санкции срещу Москва.

Новият пакет от санкции включва ограничения срещу три банки, включително Сбербанк. Те ще бъдат отрязани от международната система за междубанкови плащания SWIFT.

Съгласно действащата процедура в Брюксел проектът за санкции първо трябва да бъде одобрен от ЕК, а след това да бъде представен за разглеждане от посланиците на 27-те държави-членки на ЕС. След одобрението Съветът на ЕС на равнище министри на външните работи следва да одобри ограничителните мерки.

Преди това санкциите се обявяваха официално едва след окончателното им одобрение. От март тази година обаче ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен започна да обявява публично неодобрен набор от предложения за санкции веднага след одобрението им от Европейската комисия. Според дипломатически източници това се прави, за да се окаже допълнителен натиск върху страните от ЕС, като се поставят пред вече обявените мерки.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
18 коментара
Юарио

Юарио

05.05.2022 | 10:12

ЕвроГЕЙски ценности. Това ни очаква по телевизията. Ще се говори за игли и парцали на устата,та нали мъжа и на Урсула Лайнен произвежда "ваксинки" за овцете. Абе руснаците са виновни за всичко. Какво разбираме ние. Той Кирчо си свърши работата за това му се радват Хамериканците. Върна ни сто години на зад а сега и във война зорлем насила ще ни вкара. Ама те са добре и имат пари. Щом ножа опре до кокъла ще духнат. Ние да му мислим. Бог да пази България!!!

Отговори
6 1
Йордан Славчев

Йордан Славчев

04.05.2022 | 21:10

Пълен абсурдизъм няма да купуваме петрол ама малко по-късно, няма да купуваме газ ама по-късно, ние няма да продаваме освен в рубли ама по-късно, кат сте толкова ербапи спрете всичко, и да видим всички до кога ще издържат.........

Отговори
6 0
Юли

Юли

04.05.2022 | 20:53

А НИЕ А България, защо се присъединява към санкциите? Щом за Словакия и Унгария може и за нас...

Отговори
6 0
Иво

Иво

04.05.2022 | 20:46

Господи! Безмерна тъпота. Какви хора има?!?! По цял ден по нашите и западноевропейските медии тече поток от лайна. И има хора на които им харесва да гледат и да слушат денонощно за педераси и лесбийки. За деца които " решават" да си сменят пола и родителите с готовност се съгласяват. Сирия, Ирак, Афганистан, Либия, Югославия същите медии за същите неща говореха че се защитават човешки права. Какво от това че убиха един два милиона невинни хора. Едните са герои другите са престъпници. Отворете си очите и помислете малко ако можете.

Отговори
10 2
Шъфрънтия чифутска

Шъфрънтия чифутска

04.05.2022 | 20:28

Тая ако се напъне както се пъне може да роди цял батальон и да го прати във Украйна

Отговори
7 1
Тодор

Тодор

04.05.2022 | 19:01

Свобода на словото. Европейски ценности.

Отговори
12 0
Ха ха ха

Ха ха ха

04.05.2022 | 15:51

И сега какво . Ще остане краварската пропаганда само . И ще приемаме за истина това което казва запада. Айде де ..

Отговори
28 3
Свободна Европа

Свободна Европа

04.05.2022 | 14:49

Украфейк може, руски медии- не!

Отговори
28 4
в имато на Америка

в имато на Америка

04.05.2022 | 14:36

"Великите демокрации" забраняват медии и налагат цензура! Това са новите "Ценности" на Европа и евро-атлантизма!

Отговори
30 5
Българка

Българка

04.05.2022 | 14:26

Урсула вие сте на ниво ХИТЛЕР

Отговори
34 4
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

04.05.2022 | 14:44

Другаде и Хитлер! - Денацификация е нужна за Москва, не за Киев, заявява Американският еврейски комитет, цитиран от в. Haaretz. „Неведнъж сме говорили за необходимостта от денацификация - в Москва, а не в Киев", посочват от организацията. Вестникът цитира и думите на израелския здравен министър и лидер на партията „Мерец“ Ницан Хоровиц: "В Украйна няма неонацистски режим. Зеленски не е нацист. И да, Израел подкрепя независимостта и териториалната цялост на Украйна пред лицето на жестоката руска инвазия." Междувременно Би Би Си посочва, че водещи историци и основните мемориали на Холокоста по света осъдиха руската агресия срещу Украйна, определяйки реториката на Москва за "денацификация" на Украйна като оскърбление към паметта на жертвите на нацизма и борците срещу него.

Отговори
5 16

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?