Следвайте ни

Извънреден доклад: Въздухът в Европа е смъртоносен!

viber icon

 400 000 души в Европейския съюз умират преждевременно всяка година в резултат на замърсяване на въздуха. Един на всеки осем смъртни случая в ЕС е свързана със замърсяването на околната среда. 

Това сочи извънреден доклад на Европейската агенция за околната среда (ЕАОС) в Копенхаген. Докладът анализира данни за въздействието на околната среда върху здравето и благосъстоянието на европейците. Съответно замърсяването на въздуха остава най-голямата екологична заплаха за здравето в Европа, пише БГНЕС.

Агенцията също така дава да се разбере, че ситуацията определено се е подобрила през последните 30 години. През 1990 г. броят на жертвите на замърсяване на въздуха все още е един милион, съобщава АРД.

Но друго замърсяване на околната среда също струва живота на много хора: Според ЕАОС шумовото замърсяване е на второ място, което води до 12 000 преждевременни смъртни случаи. Ефектите от изменението на климата също играят все по-голяма роля - например чрез горещи вълни и наводнения. Хората в градска среда са особено засегнати от последиците от изменението на климата, каза Катрин Ганцлебен от ЕАОС.

Други фактори, споменати от агенцията, са химични съединения, както и замърсена питейна вода. Ясна разлика между страните от Източна и Западна Европа също е забележима. В много страни от Източна Европа процентът на преждевременните смъртни случаи от фактори на околната среда е много по-висок, отколкото в Западна Европа, информира АФП.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Еко Лог

Еко Лог

08.09.2020 | 14:25

А в Пловдив е тотално замърсен и тотално ТОКСИЧЕН! За това сме града с най много респираторни и онкологични заболявание на глава на населението в света! В тази обстановка този който, унищожи тролеите, като най-екилогичен транспорт!

Отговори
5 1
Еко лог

Еко лог

08.09.2020 | 15:09

Трябва да понесе най-строга отговорност!

Отговори
3 0
Мамения съм!

Мамения съм!

08.09.2020 | 18:18

Какво ме интересува в Империал има климатици, във Белащица въздуха е планински а в Керамоти, всичко е екологично! Дишайте ми подметките заблудени мои избиратели от Филибето!

Отговори
2 1
Коментар

Коментар

08.09.2020 | 14:11

Много по-смъртоносен е въздухът в Китай, Индия и някои руски индустриални градове.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?