Следвайте ни

Извадиха наяве стряскащи данни за коронавируса и децата

viber icon

Проучване на американски експерти за коронавируса и децата стресна родители и учители. Резултатите бяха публикувани точно преди подновяването на учебните занятия на малките класове у нас от 4 януари.

Според US изследването децата младежите, които имат леки или никакви симптоми на заразяване с коронавируса несъзнателно могат да го разпространяват в продължение на седмици.

Лекари от националната детска болница във Вашингтон установиха, че заразените деца могат да разпространяват вируса SARS-CoV-2 в продължение на седмици, въпреки че самите те не показват симптоми на COVID-19.

В по-ранно проучване изследователи в Бостън доказаха, че децата и младежите, които са наблюдавали имат изненадващо високи показатели на концентрация на вируса.

Новото проучване на медицинското списание JAMA Pediatrics е ръководено от Роберта Де Бази и Меган Дилейни, които анализираха данни от 91 деца в 22 болници в Южна Корея.

„За разлика от американската здравна система, децата, които имат положителни тестове за COVID-19 в Южна Корея, остават в болница, докато не се възстановят напълно от инфекцията си“, казва Де Бази.

Според проучването, приблизително 22% от децата не са проявили никакви симптоми по време на болничния си престой, 20% са започнали безсимптомно, но по-късно развили леки симптоми, а 58% са тествани симптоматично.

Изследването също така показва големи разлики в продължителността на времето, в което децата остават заразни. Това време варира от три дни до три седмици.

Една пета от асимптоматичните пациенти и приблизително половината от симптоматичните пациенти са били в състояние да предават вируса на SARS-CoV-2 три седмици след първоначалната инфекция, твърдят изследователите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?