49
Следвайте ни

Извадиха 20 кг тумор от корема на жена, тестът й за бременност бил отрицателен

viber icon

25-годишната Кадер Ишчи от гр. Тунджели, Турция, се обръща към личния си лекар с оплакване от подуване на корема. Тъй като за кратко време младата жена от 55 достига 91 кг, решава, че е бременна с второто си дете. Тестът за бременност обаче се оказа отрицателен.  Казват ѝ, че подуването може да бъде причинено от инфекция и за известно време тя лекува пикочните си пътища. Тъй като оплакванията й не стихват, а към подуването се добавя и лошо храносмилане, жената започва да изпитва трудности в ежедневието си.


Диагнозата е поставена месеци по-късно, след като на младата жена е направен ядрено-магнитен резонанс, когато тя отново отива на лекар в гр. Маниса. При изследването е открита гигантска маса с диаметър 35-40 см в яйчниците на пациентката.  


Така тя е правилно диагностицирана едва 9 месеца по-късно.  Констатирано е, че Кадер Ишчи има тумор на яйчника.  Специалистът по гинекологична онкология доц. д-р Тейлан Ченол и неговият екип отстраняват от корема на жената 20-килограмов тумор. 


"Имаше много голям оток в корема ѝ и когато погледнах с ултразвука, видях, че това е огромна киста. По-късно разбрахме, че това е киста на яйчника и решихме, че е необходима незабавна операция. Такова образувание не виждаме много често. Това е напреднал стадий на рак на яйчниците. Кистите на яйчниците могат да достигнат размери, вариращи от няколко сантиметра до 50-60 сантиметра, както в случая на Кадер. За съжаление, поради пандемията хората малко по-неохотно идват при лекарите. Ето защо виждаме редица усложнения, като тази киста в наши дни", казва доц. Шенал.


Той обяснява, че подобни операции са трудни и необичайни. "Много е важно кистата да бъде премахната, преди да се спука. Това е наистина жизнено важно. В противен случай клетките, разпространяващи се в кръвта при тези пациенти, се засаждат навсякъде. Етапът е напреднал. Шансът на пациента да оцелее е минимален."


Отстранената маса от Кадер е сива - „гранична“, „среднорискова“ киста. 


 "Доброкачествените кисти обикновено поддържат размера си за дълго време. Но граничните маси растат бързо. Раковите маси също растат бързо. Също така, ние виждаме много течност в корема освен масата при тези пациенти. Следователно, ако расте твърде бързо, подуването в корема вече не е свързано с лошо храносмилане, затруднено ходене, ежедневни движения и живот. Ако е достигнала точката на затруднение, е по-вероятно да бъде злокачествена или гранична форма", обяснява лекарят.


"Бях 91 кг в деня, в който влязох в операцията, сега съм 64. Когато излязох от операцията, бях 71 кг. Не можех да ходя навън, не можех да спя, не можех да ям. Сега животът ми се промени много, мога да се движа, да ходя, да правя каквото си искам", благодарна е Кадер Ишчи.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Дженгиз Емин

Дженгиз Емин

08.10.2021 | 15:14

Поне бяхте писали правилно името на лекаря.Доктора се казва Доц.Тайлан Шенол

Отговори
6 3
Сенси

Сенси

10.10.2021 | 01:35

Бъди снизходителен! Ти пък не знаеш добре български език и пишеш с грешки.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?