1553

Изумително! В Лондон ще правят рицар български полицай

Невероятна чест за роден полицай и българин въобще! В статия, озаглавена "Българите експлоатираха компютъра, който казва "да", вестник "Таймс" пише, че британската нация дължи благодарност на инспектор Васил Панайотов. Той помогна за разкриването на бандата български измамници, възползвала се от "великодушието и неадекватността" на Министерството на труда и пенсиите на Острова.

Проверка показва, че в Сливен наистина има полицай с име Васил Панайотов. Той многократно е награждаван за отлични постижения.  

Ако отчета на българския полицай от Сливен е верен, то той заслужава рицарско звание, пише авторката на статията Либи Първис. Тя припомня, че Панайотов е човекът, който започва първи да изпитва подозрения за неочакван приток от огромни суми в неговия град, като стотици хора внезапно заживяват като барони. Те получавайт социални помощи от Обединеното кралство, използвайки слабостите на британската социална система. Ето защо той сигнализира за случващото се британското Министерство на труда и пенсиите.

В статията се посочва, че министерството вече е работило в началото на 2021 година по случая след арестуването на българските граждани.  Интересно е обаче, че през декември същата година Кейт Озамор, депутат от Лейбъристката партия, и Центърът за трудови права са се оплакали, че в нейния избирателен район има много жалби от българи. Според тях им спират помощите и мизерстват в резултат на неоправдани задълбочени разследвания заради националността им.

Авторката пише, че наистина е тъжна констатацията как някои наистина бедни българи са били отрязани от помощи чрез текстово съобщение, без предупреждение, яснота или информация как да обжалват. Те самите станали невинни жертви на престъпните си сънародници. Статията припомня, че прокурорът Том Литъл ще провежда още разследвания, а тези откраднати 54 милиона паунда може само "да са върхът на айсберга".

Междувременно Литъл беше много критичен към Министерството на труда и пенсиите с неговата "ужасно неадекватна" система за проверка, която не може да идентифицира дори абсурдно повтарящо се използване на едни и същи имена, адреси и телефонни номера.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?