Следвайте ни

Изумително! Подобни на пениси същества превзеха плажовете на Калифорния ВИДЕО

viber icon

Стотици обекти, приличащи на пулсиращи розови пениси, излязоха на плажа.Това откриха след няколко дни на бурно време жителите на крайбрежния район в Калифорния, пише offnews.bg.  

"Нямах идея какво може да е това... имаше ги в продължение на две мили", разказва местният жител Дейвид Форд (David Ford). "Ходих още половин час и те бяха разпръснати навсякъде. Имаше чайки по плажа, които бяха изяли толкова много, че едвам стояха прави."

Изумен от гледката на Дрейкс бийч, Форд се свързва с биолог от центъра Bay Nature, който обяснява, че докато тези розови издути цилиндри наистина приличат на пениси, те всъщност са особен вид морски червеи - Urechis caupo.

"Да, физическият им вид е особен", обяснява биологът Айвън Пар (Ivan Parr) от Bay Nature. "Но формата им е идеална за живот под земята."

Тези същества с дължина около 25 см живеят по западното крайбрежие на Северна Америка и строят домовете си в пясък или кал, изравяйки U-образен канал, входът на който прилича на комин. 

"При прилив червеите влизат в тунела си през комина и изпускат мрежа от лепкава слуз от пръстен жлези", обяснява Пар. "Понякога можете да видите тези мрежи, които приличат на разлагащи се медузи, около входа на тунела."

Докато червеят копае по-дълбоко в дупката си, той изпуска още лепкава мрежа, която се простира по цялата дълбочина на тунела, от входа до устата на животното. 

Използвайки три слоя мускули, червеят изпомпва вода в дупката си, засмуквайки планктон, бактерии и други организми, с които се храни, в мрежата, преди да я издърпа обратно към устата си.  

Тези червеи се хранят с други червеи, раци, попчета и скариди, които навлизат в дупката. Но строенето на дом в пясъка неизбежно крие и своите рискове. 

"Силните бури, особено по време на климатичното явление El Niño, могат да повдигнат слоеве от дъното, разбивайки скали и оставяйки обитателите на дупките изхвърлени на брега", разказва Пар. 

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?