Следвайте ни

Изумително! Дават апартамент на всеки бездомник във Финландия

viber icon

Във Финландия намериха драстично решение на проблема с бездомните хора - страната гарантира и дава апартамент на всеки, който се нуждае от жилище.

Още през 2008 г. в страната беше гласуван закон с наименованието „Първо подслон“. Концепцията е много проста - всеки в страната има право на малък апартамент, дори и хората с ментални и финансови проблеми. Оттогава бройката на бездомни хора драстично намалява.

С годините финландските власти установили, че краткотрайни решения като осигуряване на временен подслон за бездомни, не вършат работа. За да бъде преборен проблемът с бездомните, те трябва да могат да си стъпят на краката и да започнат работа, което без жилище не се получавало.

Местно НПО започнало да реновира стари жилища и да превръща временните подслони в индивидуални апартаменти, като в тях настанявали бездомни.

За последните 10 години инициативата „Първо подслон“ е създала 4600 жилища в цяла Финландия, превръщайки я в страната с най-нисък процент бездомни хора в Европа.

Инициативата не свършва само с дом - на всеки се полага помощ от социален работник, който да помогне в търсенето на работа.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?