3906

Източното Черноморие в Турция е изправено пред повишен риск от земетресения

Експерт по геология алармира за повишените рискове от земетресения, пред които са изправени източните части на Черноморския регион в Турция, позовавайки се на опасната комбинация от свлачища и нестабилни земни условия.

Хюрийет

Регионът се оказва заобиколен от множество разломни линии, включително Северноанадолската разломна линия на югозапад, Североизточната анадолска разломна линия на югоизток и Черноморския разлом на север.

На геоложкия фон професор Осман Бекташ алармира за структурната уязвимост на сградите в региона, предупреждавайки, че настоящите строителни практики са оставили хората опасно изложени на сеизмична активност.

Хюрийет

За съжаление сградният фонд в Източното турско Черноморие не е земетръсно устойчив“, отбеляза той. „Това означава, че не само сегашният ни сграден фонд е уязвим на земетресения, но градското развитие съществува и върху свлачища, склонове или плажни зони.“

Бекташ посочи специфични места и райони, като големия черноморски град Трабзон, които са особено уязвими и застрашени.

Хюрийет

Той отбеляза, че сгради, издигнати върху пясъчни площи, речни корита и склонни към свлачища терени, са изложени на повишен риск от срутване в случай на сеизмично събитие.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?