46

Изследват затлъстяването и диабета по кости на 10 000 години

Информацията ще се използва за лечението на заболяванията

Екип от експерти проведе проучване, разкриващо генетичната структура и процесите на промяна на затлъстяването и диабет тип II чрез изследване на ДНК, получена от костите на 40 души, живели в Анадола отпреди 10 000 години до днес.

Агенция Демирорен

Гюлшан Мерве Кълънч, преподавател от Института по здравни науки на университета Хаджеттепе, в Истанбул и нейният екип започнаха проучване през 2020 г., за да изследват генетичната структура, свързана със затлъстяването и диабет тип II при човешки популации в Турция, с подкрепата на турската академия на науките TÜBİTAK.

В рамките на проучването, инициирано за разкриване на хилядолетния еволюционен процес на тези заболявания, бе извършен ДНК анализ на кости на 40 души, получени от скелетната лаборатория на отдела по антропология, където са открити костни проби при разкопки в Анадола.

ДНК последователностите на хората, живели отпреди 10 000 години до днес, ще бъдат разкрити и моделирането ще бъде извършено в следващото изследване, което също ще даде обяснение защо тези заболявания са често срещани.

Агенция Демирорен

Информацията, получена в проучването, което се планира да приключи през 2023 г., ще се използва и за лечението на заболяванията.

Кълънч отбеляза, че изследванията с древна ДНК са много разпространени в света. Това обаче е първото проучване в Турция и света за разбиране на затлъстяването и диабета, с анализ на ДНК от древни човешки скелети.

Екипът е избрал затлъстяването и диабета, тъй като те са много разпространени и имат значително въздействие върху общественото здраве. Кълънч допълни: „Това, което знаем научно е, че много заболявания, които днес виждаме като често срещани, всъщност се появяват в резултат на хиляди години еволюционни процеси."

Агенция Демирорен

„В момента изучаваме човешки общества, които са живели предимно в Централна Турция“, заяви експертът.

 

„Резултатите ще допринесат за медицинския свят както в превенцията, така и в развитието на тези заболявания, тъй като ще ни дадат информация за генетичните механизми зад тях.“

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?