Следвайте ни

Изселнически организации в Турция апелират: Гласувайте, не се притеснявайте от машините

viber icon

За първи път утре в Турция ще бъде проведено машинно гласуване. На тези избори в 112 секции се очаква да гласуват поне 50 хиляди от 350 хил. български граждани живеещи в страната. В рекорден брой, 17 турски области ще има избирателни секции. 

На изборите на 4 април гласуваха 22 259 души в Турция, сега се очаква този брой да се увеличи значително. 

Машинно гласуване ще има в 49 секции, като 23 са в Истанбул, а 14 са в Бурса, където има и най-голям брой български изселници. В 3 секции в Бурса дори ще има по две машини, защото там се очаква да гласуват най-много гласоподаватели. 

Васил Вълчев генералният  консул на България в Истанбул заяви, че консулството ни в мегаполиса в петък е получило машините за вота от България. 

Проблеми с евентуални неизправности с машините ще се решават по телефона. Консулството има списък с турски техници които могат да съдействат при проблеми. 

Също така проблемите ще се решат и с телефонни консултации от България. Ако до 20 мин. даден проблем с машина не се реши, вота ще може да бъде продължен с бюлетини.

От изселничиските организации в Турция и тази година обявиха, че за желаещите ще бъде организиран безплатен автобусен транспорт до местата за гласуване. 

Вели Йозтюрк, председател на Асоциацията на балканските изселници, за култура и солидарност БАЛ-ГЬОЧ (BAL-GÖÇ) в Бурса заяви, че българските парламентарни избори, които ще се проведат в неделя, 11 юли 2021 г., са от голямо значение за нашите сънародници, живеещи в Турция и България. Очакваме висок интерес и участие. Всеки глас е от значение. Броят на урните беше увеличен и условията за гласуване бяха подобрени.

Йозтюрк заяви, че в Турция живеят най-малко 350 хиляди двойни граждани с право на глас и че в резултат на инициативите на изселническата организазия, броят на избирателните урни за Турция е увеличен от 35 до 112 на тези избори. „Всички наши двойни граждани носят голяма отговорност да осигурят силна подкрепа от Турция в българските избори, които ще се проведат в неделя. 

Той заяви, че вярва, че активното участие в гласуването ще допринесе за мира между двете страни и региона. Приятелските отношения между двете страни ще се бъдат окрепени и най-важното, че вотът ще бъде от съществено значение за подписването на всеобхватно споразумение за здравеопазване и социално осигуряване между Република Турция и Република България. 
Това ще е от огромно значение за нашите сънародници живеещи в Турция. 

Той апелира, "Учители и интелектуалци, които могат да четат и пишат на български, да помогнат за попълването на необходимите декларации, на тези граждани, които не са регистрирани в избирателните списъци. Изключително важно е декларацията да се попълни преди изборния ден, за да не се стигне до образуването на дълги опашки от чакащи да гласуват. Само подписа трябва да бъде поставен пред членовете на комисията за урни в избирателната секция”, каза той.

Вели Йозтюрк също заяви, че е въведено за първи път, изискване за машинно гласуване в някои секции: „Машинното гласуване ще се проведе за първи път в Турция и идва с някои рискове. Има опасения, че тази система ще забави процеса на гласуване. Може да отнеме много време на хората над 60 години да гласуват и може да възникнат технически проблеми. 

Той описа новостите в процеса на гласуване и добави, "Въпреки всички трудности, нито един метод на гласуване не трябва да обезкуражава избирателите да упражняват правото си на глас. Участието трябва да бъде високо.“
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?