71

Израелските войници гневни: Защо синът на Нетаняху се шляе в Маями?

Яир се наслаждава на живота си в Маями Бийч, докато аз съм на фронтовата линия, казва един от доброволците 

 

Израелски войници, които се включиха доброволно във войната срещу Хамас, осъдиха сина на премиера, че е останал в Съединените щати и е "изоставил" страната си.

Стотици израелци се завърнаха у дома, след като армията мобилизира повече от 300 000 резервисти, за да се бият в най-голямата мобилизация в историята на страната.

Най-големият син на Бинямин Нетаняху, Яир, се премести във Флорида по-рано тази година и остава там. На 32 години той има право на служба в резерва, която приключва на 40 години.

"Яир се наслаждава на живота си в Маями Бийч, докато аз съм на фронтовата линия", казва един войник, който пожела да остане анонимен от съображения за сигурност, пред The Times, цитиран от dnes.bg.

Доброволец на северния фронт на Израел, който е подложен на нарастващ ежедневен обстрел от подкрепяната от Иран Хизбула в Южен Ливан, вярва, че отсъствието на семейството подклажда недоверието и гнева в редиците.

Той каза: "Ние напускаме работата си, семействата си, децата си, за да защитим семействата си у дома и страната, а не хората, които са отговорни за тази ситуация.Нашите братя, нашите бащи, синове, всички отиват на фронтовата линия, но Яир все още не е тук. Това не помага за изграждането на доверие в ръководството на страната."

Въпреки че никога не е бил боен войник, Яир е отбил принудителна военна служба и е работил в звеното на говорителя на отбранителните сили на Израел (IDF).

Яир се премести в Съединените щати след противоречия около дейността му в социалните медии. Той предизвика обществено недоволство, след като той нарече стотиците хиляди израелци, демонстриращи срещу съдебните реформи на правителството, "терористи" и обвини Съединените щати, че финансират безредиците.

Не всички израелци, които се връщат у дома, за да служат, се насочват към фронтовата линия. Наред с около 360 000 резервисти, които са наборници, много от тях са доброволци в IDF или неправителствени организации в страната.

Сега Яир е посветил страницата си в Instagram на повишаване на осведомеността за НПО, работещи в подкрепа на жертвите на войната и 120 000 или повече разселени израелци, които трябваше да се преместят от север и юг след избухването на войната.

"Върнах се от Щатите, където имам работа, живот, семейство", казва друг доброволец, който също пожела да остане анонимен и се готви да бъде изпратен на южния фронт на Израел срещу Хамас. "Няма начин да остана там и да изоставя страната си, народа си в този критичен момент. Къде е синът на премиера? Защо не е в Израел?"

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Пловдив

Пловдив

24.10.2023 | 17:07

Хахаха защото може тъпа.нари еврейски.

Отговори
1 0
До сектата Дб

До сектата Дб

24.10.2023 | 11:35

Торбалан Манол Пейков няма ли да почва да събира пари в личната си сметка я за палестинци я за евреи ?

Отговори
10 2
да, бе!

да, бе!

24.10.2023 | 14:43

Тлъстият мъж на годината няма ли да купи генератори на евреите?

Отговори
2 0
А добър ден

А добър ден

24.10.2023 | 10:29

И украинците питат,защо синчетата на олигарсите и първата наркодама на страната им са на шопинг в Лондон? Нетаняху си спретна 11 септември,като американците за да оправдае насилието а балъците захапаха дъвката Хизбула. Как мислите,защо могъщият Мосад проспа всичко?

Отговори
18 5

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?