4020

Израелските сили навлизат все по-дълбоко в Рафах

Израелските танкове навлизат все по-дълбоко в западната част на Рафах след една от най-тежките нощи на удари по въздух, суша и море срещу града в ивицата Газа, които принудиха много семейства да избягат от домовете и палатките си още по тъмно, съобщиха днес местни жители, цитирани от Ройтерс.

Те разказаха, че израелските сили напредват към крайбрежния район "Ал Мауаси" в Рафах, който е обявен за хуманитарна зона във всички съобщения и карти, публикувани от израелската армия от началото на офанзивата ѝ в града миналия месец.

Израелската армия отрече в изявление да е нанасяла каквито и да било удари в хуманитарната зона "Ал Мауаси".

Израел казва, че целта на офанзивата му е да унищожи последните останали бойни групи на "Хамас" в Рафах - град, който бе приютил повече от един милион души преди началото на последното настъпление. Повечето от тях междувременно вече са се евакуирали на север към Хан Юнис и Дейр ал Балах в централната част на ивицата Газа, отбелязва Ройтерс.

Израелските въоръжени сили казаха в изявление, че продължават "целенасочени операции, основани на разузнавателни данни" в Рафах, като добавиха, че през изминалия ден са открили оръжия и са убили палестински бойци в боеве от близко разстояние.

През изминалото денонощие израелската армия заяви, че е нанесла 45 удара в ивицата Газа по цели, сред които военни структури, клетки на бойци, ракетни установки и тунелни шахти.

Израел изключва възможността за мир, докато групировката "Хамас" не бъде унищожена, а голяма част от Газа е в развалини. Групировката обаче се оказа издръжлива, а бойците й се появяват отново, за да се бият в райони, където израелските сили преди това са обявили, че са ги победили или че са прочистени, посочва Ройтерс.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?