4232

Израелски заложници призовават страната си: Спрете настъплението! ВИДЕО

"Хамас" излъчи видеозапис с трима израелски заложници, държани от радикалното движение

Те призовават своето правителство да спре настъплението срещу контролираната от ислямистката групировка ивица Газа, за да бъдат освободени, предаде Ройтерс, отбелязвайки, че това се случва в стотния ден от войната, започнала на 7 октомври. Тогава бойци на "Хамас" нахлуха на израелска територия, причинявайки смъртта на най-малко 1200 души, повечето от които цивилни, според данни на Тел Авив. Ответните действия на Израел доведоха до смъртта на вече над 23 000 души в ивицата Газа, сочат данните на здравното министерство в анклава, контролиран от "Хамас".

Излъченото видео, траещо 37 секунди, завършва със следното послание на радикалната групировка: "Утре (днес - бел. ред.) ще ви информираме за тяхната съдба". Ройтерс отбелязва, че не е упоменато на коя дата е заснет видеозаписът.

Тримата заложници са разпознати - те са Ноа Аргамани (на 26 години), Йоси Шараби (на 53 г.) и Итай Швирски (на 38 г.)

По-рано говорителят на военното крило на "Хамас" - Бригадите "Изедин ал Касам", Абу Убайда заяви, че съдбата на много заложници е неизвестна

Ройтерс припомня, че израелските представители по принцип отказват да реагират на публичните послания на "Хамас", свързани със заложниците, като определят тези действия за психологическа война. 

Съдебният лекар към израелското министерство на здравеопазването Хагар Мизрахи заяви пред местна телевизия на 31 декември, че аутопсии на убити заложници, които са били намерени в ивицата Газа, сочат към причини на смъртта, противоречащи на версията на радикалната палестинска групировка, че те са загинали от израелски въздушни удари.

Израел даде да се разбере, че е наясно с опасността за заложниците вследствие на настъплението в ивицата Газа и че взима предпазни мерки.

"Една военна операция изисква време. Задължени сме да бъдем прецизни и ние се приспособяваме в съответствия със заплахите и със заложниците", заяви вчера главният говорител на израелските въоръжени сили контраадмирал Даниел Хагари. Израел заяви, че от взетите около 240 заложници от "Хамас" в Газа понастоящем са останали 132, като 25 са загинали в плен, предаде dariknews.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Не се излагайте с хибридната си пропаганда!

Не се излагайте с хибридната си пропаганда!

15.01.2024 | 10:04

Нечовешко е! С автомат на терориста, опрян до главата, всичко може да призовете! Особено знаейки как са изклали 1200 невинни човека на 7 октомври 2023 г!

Отговори
3 2
Нацистите могат да минат и без твоето адвокатстване

Нацистите могат да минат и без твоето адвокатстване

15.01.2024 | 13:08

Да не си мислиш, че те смятат за нещо?

Отговори
1 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?