71

Израелски войници изгориха библиотеката на университета Ал-Акса в Ивицата Газа

Израелските сили напълно унищожиха университетите Ал-Азхар, Ислямския университет и Ал-Акса, трите най-важни и най-големи университета в ивицата Газа

 

Снимка, разпространена в социалните мрежи, показва как израелски войници подпалват библиотеката на университета Ал-Акса в град Газа по време на наземната офанзива срещу анклава.

Снимка, споделена от израелски войници и медии в четвъртък, показва войник, който държи книга, а зад него гори огън в библиотеката на университета Ал-Акса, една от най-големите библиотеки в Ивицата Газа, съобщи  Anadolu Agency.

Израелските сили проникнаха в някои университети, разположени западно от град Газа, на два пъти: първо през ноември 2023 г. и отново през февруари 2024 г.

По време на двете атаки израелските сили напълно унищожиха университетите Ал-Азхар, Ислямския университет и Ал-Акса, трите най-важни и най-големи университета в ивицата Газа.

След избухването на израелската война срещу Газа на 7 октомври войниците се похвалиха с публикуването на видеоклипове, документиращи техните нарушения в обсадената територия.

Израелската армия не взе никакви наказателни мерки срещу тези войници.

Видеоклип, разпространен в четвъртък от израелци в социалните медии, показа как израелски войник в ивицата Газа хвърля в огъня свещената за мюсюлманите книга Коран.

Израел започна брутална офанзива срещу ивицата Газа след атаката на 7 октомври 2023 г. от палестинската групировка Хамас, която уби близо 1200 души.

Най-малко 35 800 палестинци бяха убити, по-голямата част от които жени и деца, а 80 200 други са ранени от миналия октомври насам.

Повече от седем месеца след израелската война огромни части от Газа са в руини, а Израел затяга блокадата на храна, чиста вода и лекарства.

Израел е обвинен в геноцид от Международния наказателен съд в Хага, който му нареди да гарантира, че неговите сили не извършват геноцид и че хуманитарната помощ достига до цивилните в Газа.

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?