4020

Израелски танкове щурмуваха Газа

Израелските сили подложиха на обстрел тази сутрин град Газа, предаде Ройтерс. Местни жители заявиха, че в града са навлезли танкови колони от различни посоки, като по думите им това е една от най-масираните атаки срещу от 7 октомври.

Гражданската служба за извънредни ситуации в Газа съобщи, че се смята, че в източните квартали може да има десетки загинали, но екипите за спешна помощ не са успели да достигнат до тях поради продължаващи боеве в някои предградия.

Израелските военни съобщиха в изявление, че са предприели операция срещу инфраструктурата на екстремисти в ивицата Газа. Над 30 бойци, представляващи заплаха за израелските войски, са били извадени от строя, добавят въоръжените сили.

Опустошенията в ивицата Газа, резултат от деветмесечната израелска офанзива, вероятно са накарали "Хамас" да смекчи исканията си за споразумение за прекратяване на огъня, отбелязва Асошиейтед прес, като цитира представители на държави от Близкия изток и САЩ.

През уикенда Хамас изглежда се отказа от дълго отстояваното си искане Израел да обещае прекратяване на войната като част от всяко споразумение за прекратяване на огъня. Тази внезапна промяна породи нови надежди за напредък в преговорите с международно посредничество. Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху се похвали, че военният натиск "е това, което е накарало "Хамас" да започне преговори".

Въоръжената ислямистка групировка "Хамас", която се стреми към унищожаването на Израел, е изключително потайна и за вътрешните ѝ механизми за вземане на решения се знае малко, отбелязва АП.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?