4020

Израелската армия атакува палестински бойци в училище в Газа

Израелската армия заяви, че е атакувала с въздушни удари няколко палестински бойци, които се криели в училище в Газа, предаде ДПА.

Армията използвала прецизни боеприпаси, за да избегне цивилни жертви, докато атакувала групата бойци, укриващи се в сградата в района на Нусейрат в централната част на Газа, съобщиха късно в понеделник Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), без да дават повече подробности.

Армията отново обвини двете военни групировки – "Хамас" и Палестински ислямски джихад, че "системно нарушават хуманитарното право", като използват "граждански обекти и населението като жив щит".

Това се случва, след като неотдавна ЦАХАЛ заявиха, че са поразили бойци на "Хамас" на територията на бивше училище, управлявано от Агенцията на ООН за подпомагане и работа с палестинските бежанци. Според "Хамас" тогава са били убити 16 души.

Според армията бойците са използвали училището като оперативна база за нападения срещу израелските военни, като се подчертава, че преди ударите са били взети мерки за намаляване на рисковете за цивилното население.

Агенция ДПА отбелязва, че не може да потвърди чрез независими източници твърденията на двете страни.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?