71

Израелка моли Ердоган да съдейства за освобождаване на внука й от Хамас

Израелка призова турския президент Реджеп Тайип Ердоган да поеме ролята на посредник за освобождаването на нейния внук, отвлечен от Хамас на 7 октомври.

Тя говори на турски по време на интервю за новинарския канал CNN Тюрк в израелската столица Тел Авив, излъчено на 20 декември. Стела Самбрано е родена в Турция и е живяла дълго време в Истанбул, отбеляза, че нейният 21-годишен внук Йонатан е бил отведен от Хамас докато е бил на музикалния фестивал "Нова" организиран до границата с Газа.

„Внукът ми беше в зоната на фестивала онзи ден. Уплашен от бомбите, той и трима приятели се качили в кола и се опитали да избягат. Хамас ги е спрял на входа и со отвели внука ми", обясни Самбрано.

„Много сме тъжни. Родена съм в Истанбул, Кадъкьой. Завърших средно училище там и цялото ми семейство беше там. Идваме в Истанбул 7-8 пъти в годината. Истанбул е единствената ни ваканционна дестинация.“

„Обичаме Истанбул, обичаме Ердоган. Като баба го умолявам да върне детето ни. Искрено го молим да ни помогне да ни съберем отново с моето внуче“, добави Самбрано.

Войната започна, когато бойци на Хамас нахлуха от Газа на 7 октомври, убивайки около 1140 души в Израел, предимно цивилни, и отвличайки около 250 души. 

Десетки бойци на Хамас пробиха силно укрепената разделителна ограда на Израел и откриха огън по около 3500 млади израелци, които се бяха събрали за фестивала. По-късно около 105 бяха освободени от Хамас по време на шестдневно прекратяване на огъня в края на ноември.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?