71

Израел внася турски стоки през България и Румъния?

Така ще бъде избегната забраната за износ от Анкара за Тел Авив

След като Турция напълно спря търговията с Израел, се появиха подробности за нов план, който администрацията на Тел Авив се готви да приложи, съобщиха турските медии. 

Хаберлер

Правителството на Нетаняху подготвя план, според който турските продукти ще бъдат транспортирани първо до трети страни и след това до Израел, има за цел да гарантира, че турските производители ще продължат да доставят стоки, без да се знае, че продуктите са достигнали до Израел. 

България и Румъния се считат за въпросната "трета страна".

В изявление от 9 април Министерството на търговията в Анкара обяви, че е ограничен износът на 54 продуктови групи за Израел.

По-късно в изявление на 3 май турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че са предприети необходимите стъпки срещу Израел, така че обемът на търговията между двете страни е напълно спрян, като използва израза: „вратата е затворена“.

Хаберлер

След решението на Турция да спре търговията с Израел, Йедиот Ахронот (Yedioth Ahronoth), един от най-четените вестници в Израел, разгледа внимателно плана на Тел Авив.

Длъжностни лица, говорещи пред вестника, потвърдили, че турските продукти могат да се транспортират през европейски страни.

Хаберлер

Израелската транспортна компания iShip Forwarding обяви, че е на дневен ред временно решение за заобикаляне на забраната чрез създаване на нов логистичен маршрут, по който турските продукти се транспортират първо до трети страни и след това до Израел.

Това решение позволява на турските производители да продължат да доставят стоки за Израел, без да нарушават забраната и без да стана ясно, че продуктите са достигнали Израел.

От корабната компания отказаха да съобщят през коя трета страна минава пратката, но израелският вестник предположи, че продуктите могат да преминат през България и Румъния, тъй като те са най-подходящи.

Този транзит ще доведе до допълнителни разходи за пратките, но ще осигури продължаване на стоковия поток, се подчертава в информацията. 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?