Следвайте ни

Израел ваксинира деца от 12 до 15 г. с Pfizer и BioNTech

viber icon

Израел се готви да ваксинира деца от 12 до 15 г. с Pfizer/BioNTech, съобщиха в четвъртък здравните власти, съобщи АФП.

Израел вече е направил двете дози на ваксината Pfizer-BioNTech на повече от половината от своите 9,3 милиона жители. Йерусалим предлага ваксиниране на всички жители на 16 и повече години.

Но Pfizer-BioNTech заяви в сряда, че тяхната ваксина е показала 100% ефикасност срещу коронавируса при 12 до 15-годишни тийнейджъри и планира да предостави данните за възрастовата група на американските регулатори за одобрение.

По израелското армейско радио в четвъртък генералният директор на здравното министерство Хези Леви каза, че министерството иска да започне да ваксинира деца под 16 години още през май.

"Виждаме нарастване на броя на хоспитализираните деца и виждаме деца без симптоми, но страдащи от усложнения", каза Леви. "Рискът от ваксината е много по-малък."

Ръководителят на израелската работна група за борба с пандемията Нахман Аш каза пред радио „Кан”, че здравните служители очакват Американската администрация по храните и лекарствата да разшири одобрението си за по-ниската възрастова група.

Успешното пускане на ваксинацията в Израел беше гарантирано от споразумение за обмен на данни с Pfizer, която компания се съгласи да предостави на еврейската държава стабилен запас от ваксини в замяна на бърза информация за въздействието на продукта.

Практическото проучване, включващо 1,2 милиона души в Израел, установи, че ваксината е 94% ефективна.

Сериозните случаи на COVID-19 и ежедневните инфекции са спаднали благодарение на ваксинацията, но Израел е регистрирал няколко нови случая сред неваксинираните. Резултатите от проучвания от фаза 3, публикувани в сряда, проведени върху 2260 юноши в САЩ, "демонстрираха 100% ефикасност и стабилни отговори на антитела", казват в изявление Pfizer и BioNTech.

Миналата седмица компаниите започнаха проучвания на ваксини върху деца, като първата група от пет до 11 годишни получи препарата. Очаква се по-малки деца от две до пет години да получат първата си доза през следващата седмица в проучването, което ще обхване и деца на възраст от шест месеца, пише БГНЕС.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?