49

Израел се озъби на САЩ: В Газа няма да има Палестинска автономия!

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще изключи палестинската автономия от управлението на Ивицата Газа, противно на заявеното желание на САЩ

Това заявиха израелските медии във вторник, предаде Андолската агенция.

Нетаняху наскоро е казал на САЩ, че няма да има палестински власти в Газа след войната, съобщи израелското радио Кан. Министър-председателят на Израел отхвърля всяко управление на палестинската групировка „Хамас“, която управляваше Газа от 2007 г., докато през това време Западният бряг е под контрола на палестинските власти.

Според радио Кан Нетаняху е заявил на закрито заседание на своята партия "Ликуд", че се противопоставя на контрола на палестинската власт над ивицата Газа след войната и е информирал Вашингтон, цитира от News.bg.

САЩ и палестинската власт все още не са коментирали изявленията на Нетаняху.

Изявленията на Нетаняху противоречат на обявената позиция на САЩ, които на няколко пъти подчертаха, че трябва да има палестински орган или правителство в Газа в следвоенния период.

Палестинската власт също заяви, че е готова да се върне в Газа съгласно всеобхватен политически план, който включва единство между Западния бряг, Газа и окупирания Източен Йерусалим.

Израел поднови военната си офанзива в ивицата Газа на 1 декември след края на едноседмичната хуманитарна пауза с палестинската групировка Хамас.

Най-малко 15 899 палестинци бяха убити и повече от 42 000 бяха ранени при безмилостни въздушни и наземни атаки срещу анклава от 7 октомври след трансграничната атака на Хамас.

Броят на израелските жертви при атаката на Хамас възлиза на 1200 според официалните данни.

 

 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Батко

Батко

05.12.2023 | 23:07

А дано, ама надали

Отговори
0 0
Израел дърпа конците на САЩ

Израел дърпа конците на САЩ

05.12.2023 | 18:23

Някой храни ли илюзии, че сами са създали атомната си бомба, Железния си купол, танка Меркава, че нескончаемите войни и изтребленията на араби между тях биха били възможни без милиардите долари отпускани всяка година и отнети от американския народ? Знаете ли, че ортодоксалните, ония с черните балтони и странни шапки са на издръжка от държавата Израел, защото религиозните им убеждения им забраняват да работят, а на момичетата и да ходят на училище? Откъде са тези пари?

Отговори
4 5
Още един

Още един

05.12.2023 | 21:46

Невеж се изходи. Израел има стратегическо значение за САЩ. Виж картата - араби навсякъде около Израел. Всеки цент даден на Израел си струва за сигурността на САЩ.

Отговори
4 2
Пловдив

Пловдив

05.12.2023 | 17:50

Нацист

Отговори
2 5

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?