4020

Израел отново удар цел на "Хамас", загинаха 37 души

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха днес, че са нанесли удар по цел на палестинското ислямистко движение "Хамас", която е била "скрита в училище на УНРВА" (Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци) в централната част на Газа, съобщиха агенциите. Според палестински данни, цитирани от Франс прес, жертвите са 37.

ЦАХАЛ посочи, че самолет на израелските военновъздушни сили е "нанесъл точен удар" по комплекса в района на бежанския лагер Нусейрат.

"В комплекса действаха терористи от "Хамас" и палестинския "Ислямски джихад", които принадлежат към силите "Нухба" и са участвали в кървавото нападение срещу населени места в Южен Израел на 7 октомври", посочват Израелските сили за отбрана в пост в "Телеграм". От ЦАХАЛ допълват, че преди удара са били взети "редица мерки за намаляване на риска от нараняване на цивилни".

Силите "Нухба" са специално подразделение, което е част от военното крило "Хамас".

ДПА отбелязва, че не е в състояние да провери тези твърдения чрез независим източник.

Исмаил ас Сауабта, директор на пресслужбата на контролираното от "Хамас" правителство в Газа, отхвърли твърденията, че в училището е имало бойци от групировката.

"Окупационните сили лъжат общественото мнение чрез изфабрикувани истории, за да оправдаят бруталното престъпление, което беше извършено срещу десетки бежанци", заяви пред Сауабта.

Ударът е нанесен, след като Израел обяви нова военна кампания в централната част на ивицата Газа, където се изправя срещу бойци, разчитащи до голяма степен на воденето на партизански тип бойни действия срещу израелската армия. Израел заяви, че няма да прекрати военните действия по време на преговорите за примирие. 

Междувременно ЦАХАЛ съобщи за трима елиминирани палестинци при граничната ограда, която отделя южната част от Газа от Израел. 

ЦАХАЛ съобщив в "Телеграм", че "в района на Рафах няколко заподозрени са се приближили до границата от страната на Газа и са се придвижили към Израел с цел да пресекат зоната за сигурност". Според израелските сили за отбрана войниците "са се приближили към терористите, които открили огън срещу тях, след което военнослужещите отвърнали с ответна стрелба". 

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?