4020

Израел обяви "максимална степен на тревога" за своите посолства

Израел изтегли посланиците си и евакуира посолствата си на различни места по света на фона на ескалиращото напрежение след израелския удар в Дамаск.

На някои от посланиците беше препоръчано да избягват участие в публични събития. Съобщава се, че този ход е бил предприет след консултации между израелското външно министерство и агенцията за вътрешна сигурност Шин Бет.

Това се случва на фона на повишеното напрежение след израелския удар в Дамаск, Сирия, в резултат на който загина Мохамед Реза Захеди, високопоставен член на иранската Ислямска революционна гвардия (ИРГК), което доведе до ескалация на напрежението между Израел и Иран.

Израелски дипломати, работещи в чужбина, са изразили загриженост за потенциални ответни действия от страна на Иран, опасявайки се, че техните посолства могат да станат мишени, съобщи "Джерусалем пост".

Израелският журналист Итай Блументал е споделив X: "Като част от оценките за ирански отговор, тази вечер публикувахме: нивото на тревога в израелските посолства по света е повишено до максималното ниво.

"Редица мисии в няколко държави бяха евакуирани след оценка на ситуацията от страна на Шин Бет и Министерството на външните работи. Някои от израелските представители в чужбина бяха преместени на алтернативни места и също така бяха помолени да не посещават публични събития в този момент."

Израелските военни също така заявиха, че са увеличили силите си и са повишили готовността на войските си в очакване на ответните действия на Иран.

Главният говорител на израелските отбранителни сили, контраадмирал Даниел Хагари, заяви по-рано днес: "Ние повишихме готовността на нашите бойни сили, както е необходимо, когато е необходимо. Укрепихме отбранителните си системи. Разполагаме с бойни самолети, готови да защитават и да нанасят удари при различни сценарии"

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?