46

Изпокараха се за Украйна: Икономист обвини САЩ в саботаж

Икономист от Колумбийския университет твърди, че Съединените щати е възможно да стоят зад саботажа на газопровода "Северен поток", заявявайки, че множество журналисти са казали, че смятат това за атака, ръководена от Вашингтон, но не са в състояние да го съобщят, пише dailymail.co.uk., цитиран от glasove.com

Джефри Сакс, директор на Центъра за устойчиво развитие към Колумбийския университет, се появи в телевизия Bloomberg в понеделник и беше попитан за конфликта в Украйна.

Сеизмолозите в Дания и Швеция преди седмица казаха, че са регистрирали две мощни експлозии в понеделник в близост до течовете от тръбопровода "Северен поток", като експлозиите са били във водата, а не под морското дъно.

Повечето анализатори на Запад обвиниха Русия, твърдейки, че се опитва да ескалира конфликта и да окаже натиск върху Европа да отмени подкрепата си за Киев.

Сакс, съветник на висши лидери на ООН и приятел на Боно, който беше и съветник на Елцин от 1991 до 1994 г., каза, че подозира обратното.

Джефри Сакс: Бих се обзаложил, че (експлозията) е действие на САЩ, може би на САЩ и Полша.

Том Кийн: Това са спекулации. Джеф, трябва да спрем дотук. Защо смятате, че това е действие на САЩ? Какви доказателства имате за това?

Сакс каза, че вижда няколко причини.

„Е, първо, има преки радарни доказателства, че американски военни хеликоптери, които обикновено са базирани в Гданск, са кръжали над този район“, каза Сакс.

„Имахме и заплахата от САЩ [президента Джо Байдън] по-рано тази година, че „по един или друг начин ще спрем "Северен поток“.

„Имахме също така забележително изявление от държавния секретар [на САЩ] Антъни] Блинкен миналия петък на пресконференция, където той каза, че „това също е огромна възможност.“

„Това е странен начин да говорите, ако се тревожите за пиратството спрямо международна инфраструктура от жизненоважно значение.“

На 7 февруари Байдън, застанал редом с новия канцлер на Германия Олаф Шолц, заяви на пресконференция в Белия дом, че САЩ ще „прекратят“ газопровода „Северен поток 2“, ако Русия нахлуе в Украйна.

Тръбопроводът все още не е в експлоатация, но трябваше да влезе в експлоатация по-късно тази година.

„Ако Русия нахлуе – това означава танкове или войски, пресичащи границата на Украйна – тогава вече няма да има „Северен поток 2“. Ние ще му сложим край“, каза тогава Байдън.

 
Когато беше притиснат за подробности как ще спази това обещание, като се има предвид, че тръбопроводът не е под контрола на САЩ, Байдън не даде подробности.

„Обещавам ви, ще можем да го направим“, каза той пред репортери.

Сакс се хвана за думите на Байдън.

„Знам, че противоречи на нашето тълкуване, не ви е позволено да казвате тези неща на Запад, но е факт, че когато говоря с хора от цял свят, те смятат, че САЩ са го направили“, продължи Сакс .

„Дори репортери от нашите вестници ми казват „разбира се“ [САЩ го направиха], но това не се показва в нашите медии.

Президентът Владимир Путин каза в петък, че Съединените щати и техните съюзници са взривили Северен поток. „Санкциите не бяха достатъчни за англосаксонците: те преминаха към саботаж“, каза той. 

Кремъл обяви, че обвиненията за руска отговорност са „глупави“, а руски официални лица казаха, че Вашингтон има мотив, тъй като иска да продава повече втечнен природен газ (LNG) на Европа. Белият дом отхвърли обвинението, че е отговорен, а в петък Байдън каза, че повредата на „Северен поток“ е умишлен акт на саботаж.

Сакс каза, че е "на страната на мира" и е дълбоко загрижен за конфликта и възможността за ядрена война. „Русия смята, че тази война е в основата на нейните интереси в областта на сигурността“, каза той. 

„САЩ настояват, че ще направят всичко, за да подкрепят победата на Украйна над Русия. Русия гледа на това като на ответна война със Съединените щати. Каквото и да мисли човек за това, то е път към изключителна, опасна ескалация. 

Той каза, че западните медии изкривяват ситуацията, за да внушат, че целият свят е обединен срещу Русия. 

„Голяма част от света наблюдава тези събития с ужас и голяма част от света не харесва разширяването на НАТО, което те тълкуват като основа за случващото се“, каза Сакс.  „Те искат да видят компромис между САЩ и Русия.

„С гласуване след гласуване в Обединените нации, в общи линии западните страни одобриха санкции, заклеймяване на Русия и други действия. Докато по-голямата част от света, със сигурност по-голямата част от света, преброен по население, е встрани. Те гледат на това като на ужасен сблъсък между Русия и САЩ. 

„Те не разглеждат това, както медиите, като непровокирана атака на Русия срещу Украйна.“  Сакс посочи, че проблемите са започнали през 2014 г., с анексирането на Крим, и оттогава те назряват.

„Този ​​конфликт датира от много време, не е започнал на 24 февруари 2022 г. Всъщност самата война е започнала през 2014 г., а не през 2022 г. и дори това е имало предшественици“, каза той.

„По-голямата част от света не го вижда по начина, по който го описваме. По-голямата част от света е просто ужасена в момента, честно казано.  „Не е за вярване да чуете от едната страна, че ще използват ядрени оръжия, ако трябва, докато другата страна казва: „Не можете да ни изплашите.“ 

Сакс каза, че светът „навлиза в най-нестабилната геополитическа ера от много десетилетия“. 

„Навлизаме в първата хиперинфлация от повече от 40 години. И ние навлизаме в първата ескалация до ядрената пропаст от 60 години. Преди 60 години точно този месец беше кубинската ракетна криза. Това е най-опасният момент след кубинската ракетна криза. И обвини политическите лидери, че не правят достатъчно, за да противодействат на напрежението. 
„Това е извънредно увеличаване на напрежението и не виждаме опити то да се смекчи или да се успокои“. 

„Всеки ден се говори за ескалация, че ние ще победим другата страна, имаме нашите права, можем да отстояваме това, което искаме. Говорителят Пелоси летя до Тайван. Имаме толкова много провокации насред огромна нестабилност. 

На Сакс със сигурност не му е непознато да влиза в противоречия и често критикува хегемонията на САЩ. 

През юли той каза, че COVID-19 „много вероятно е възникнал от подкрепяна от САЩ лабораторна изследователска програма...

Естественото разпространение също е възможно, разбира се. И двете хипотези са жизнеспособни на този етап“. 

И той отхвърли опасенията за нарушаване на правата на уйгурските мюсюлмани в китайския регион Синцзян. Говорейки в Newsnight на BBC миналата година, той каза: „Не съм сигурен защо БиБи Си започна с изброяване само на нарушенията на човешките права в Китай – какво да кажем за нарушенията на човешките права в Америка?“

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Да попитам Сакса

Да попитам Сакса

06.10.2022 | 06:49

И какъв му е кабаята на САЩ да оставят съюзниците си без една от тръбите за зимата, да има недостиг на газ, да има социални брожения, и в крайна сметка в Германия да дойдат на власт АзГз и Грегор Гизи? М? Кажете, мистер Саксъ? Къде е логиката? Поздрави от Университета по Световно стопанство в Садово!

Отговори
4 8
Аха

Аха

06.10.2022 | 10:35

А каква е логиката Русия да си унищожава собствената инфраструктура и възможността за доход и влияние в Европа? Логиката на твоя въпрос е американците да си продават втечнения газ, което и вече предлагат.

Отговори
4 3
Наивник си!

Наивник си!

06.10.2022 | 10:47

Ако не си разбрал още, САЩ ще сринат икономиката на Европа! За никакви демократични права не иде реч - за пари е всичко!

Отговори
1 4
Мимито до Аха-то

Мимито до Аха-то

06.10.2022 | 20:01

Русия не е собственик на инфраструктурата! В датски и шведски води, изключителна икономическа зона. Май-много да е съсобственик (миноритарен). Понял?

Отговори
2 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?