2374

Изоставаща Румъния ни изпревари, Брюксел отново ни гледа под лупа за върховенството на закона

Пътят към Шенген за Румъния е отворен

България отново влиза под наблюдение на Европейската комисия за върховенство на закона, след като през 2019 година Брюксел престана да я контролира чрез ежегодни доклади. Тогава се създаде впечатлението, че е прекратено действието на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), който бе измислен за нея и Румъния от първия ден на членството им в ЕС през 2007 г. Бившият министър на правосъдието Данаил Кирилов бе толкова сигурен в отмяната на МСП, че обеща да подаде оставка от правителството на Бойко Борисов, ако не се окаже прав.

Той отдавна не е министър, но МСП се завръща като кошмар за държавата, защото тя не даде реални доказателства, че се бори с корупцията и организираната престъпност. От нея се очакваха ефективни присъди ("реални резултати") срещу босове на мафията и корумпирани лица от високите етажи на властта.

Подновяването на наблюдението е станало тихомълком със съгласието на България като условие да бъде обсъдена отново нейната кандидатура за Шенгенската зона. Новината бе забелязана от БТА, която в анализ вчера обърна внимание върху изявление на служебния външен министър Николай Милков, който на 27 януари даде отчет пред медиите какво е свършил на поста си.

 По думите на Милков, пише анализът, европейските държави постепенно са възприели речника, който Нидерландия и някои други скептични държави през годините са успели да прокарат, а именно, че механизмите за върховенство на закона са част от оценката и трябва да бъдат част от критериите за членство в Шенген. България до последно настояваше, че критериите за Шенген са само технически, и не приемаше нидерландските възражения.

„Това е факт, с който ние не можем да не се съобразяваме и поради тази причина положихме усилия да убедим партньорите си докъде сме стигнали с механизма и какво сме успели да променим след 2019 г.“, казал Милков.

Служебният външен министър посочил, че България ще бъде обект на нов доклад, който ще сумира постиженията на страната от 2019 г. насам, когато бе прекратено писането на доклади за нея от Еврокомисията. По думите му този нов доклад трябва да покаже напредък във връзка с върховенството на закона. 

“Ако не се постигне напредък, това може допълнително да доведе до проблем за българската кандидатура, когато започне да се разглежда тя в средата на годината“, казал Милков при отчета на мандата си.

След като направи пауза за България, ЕК продължи да пише доклади за Румъния. Последният за нея бе на 22 ноември 2022 г. Тогава Брюксел установи, че " постигнатият от Румъния напредък по МСП е достатъчен да отговори на ангажиментите ѝ, поети по време на присъединяването към ЕС".

Въпреки че механизмът не бе отменен официално както за България, така и за Румъния, защото се чака решение на Съвета на ЕС (правителствата), Нидерландия даде да се разбере, че повече няма възражения срещу румънската кандидатура за Шенген. Нейното съгласие бе отразено в Букурещката декларация от 28 януари т.г. Така срещу приемането на Румъния в Шенген останаха само възраженията на Австрия, докато срещу българската кандидатура се противопоставят едновременно Нидерландия и Австрия.

На 31 януари румънският външен министър Богдан Ауреску каза по този въпрос: "Убеден съм, че България следва своите стъпки и с Австрия, и с Холандия, защото Холандия е против България и има редица условия, които трябва да бъдат изпълнени от София". Думите му бяха знак, че Румъния се измъква от неудобната компания на България в европейския контрол за корупция и се готви сама да влезе в Шенгенската зона тази година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Иван

Иван

02.02.2023 | 20:12

Румъния изпреварва не само България, но и Унгария. Румънците живеят по-добре дори от унгарците.

Отговори
16 1
Прав сте

Прав сте

02.02.2023 | 20:17

Орбан им разказа играта на унгарците с полудиктаторското си управление и тежки корупционни практики.

Отговори
14 3
Пунта Мара

Пунта Мара

02.02.2023 | 20:00

Всичко е измама в нашата измъчена държава. Тикви, фуражки и всякаква друга сволач. И всичко това е възможно защото е изгодно на презокеанския център. Няма измъкване!

Отговори
8 11
Еббете си

Еббете си

02.02.2023 | 19:24

Майката евреййгейскс

Отговори
5 8
Дии

Дии

02.02.2023 | 18:59

Това е резултат от липсата на осъдени за корупция и заради зеления чорап който е проводник на руските интереси в България.

Отговори
15 3
Tака и трябва да е

Tака и трябва да е

02.02.2023 | 18:47

Ние също виждаме, че нищо хубаво в страната ни не се случва. Територията се обезлюдява, милионерите /като брой/ нарастват, народа вече и гладува. Имаме и хора /а ла Гьобелс/, които бият тъпана, че сме много добре. Но отвън се вижда най-добре, че територията е проядена от корупция и корупционни процеси. Това да се целуваш с Меркел и "началниците", не значи, че не те знаят що за стока си. Гешев не е вечен - и тук ще победи истината и - кой каквото заслужил ще си го плучи.

Отговори
15 3
Това е истината

Това е истината

02.02.2023 | 18:34

Румъния се освободи от бившите си комунистически лидери в началото на деведесетте години на миналия век и тръгна напред, политически и икономически. Ние засекретихме досиетата, и вчерашните тоталитарни лидери станаха фасадата на новото ни управление, само че конците все още се дърпат от русия. Та докато в България не започнем да си избираме чисти и необременени с корупция политици, Европа ще ни гледа под микроскоп, и ние все ще сме на опашката. Нашият успех като нация и стандарта на нашия живот зависят изцяло от нас. Дали ще избираме политици, които строят газопроводи за путин и присвояват европейски фондове, или си избираме политици които работят за нас, изборът е наш.

Отговори
39 1
Колония

Колония

02.02.2023 | 16:56

На Брюксел единствено му пука да ни набутат еврото, за да може да се присъединим във фонд солидарност, където ще плащаме чужди сметки. Иначе в шенген не ни искат, циганите ни връщат, не се интересуват от съдебната система от кражбите и прочие и прочие, но за сметка на това се вълнуват дали ще пратим оръжие за Украйна и да веем знамето на дъгата!

Отговори
11 28

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?