Изобилна реколта въпреки сушата: Учени разработиха 3 иновативни сорта пшеница
- 18:10, 27.09.2024
- 410
- 0
В Сивас, централна Турция, е постигнат значителен напредък в усилията за научноизследователска и развойна дейност в селското стопанство, които са в ход от около 14 години, съобщи турската агенция Ихляс Хабер (ИХА).
Турски учени са разработили успешно три сорта хлебна пшеница. От 2010 г. Факултетът по селскостопански науки и технологии се фокусира върху важни проекти за научноизследователска и развойна дейност в селското стопанство, което доведе до това значително постижение.
Професор Толга Каракьой, член на факултета, обяви разработването на сортове хлебна пшеница и заяви, че трите сорта пшеница са регистрирани и патентирани.
Производството на семена за тези сортове ще се извършва през вегетационния сезон 2024-25 г., което ги прави достъпни за фермерите.
Каракьой отбеляза: „Нашата работа се фокусира предимно върху зърнени култури, включително пшеница, ечемик и овес, както и соя, захарно цвекло и фуражни култури, ние също разработваме нови сортове за бобови растения като нахут, леща и боб“, отбеляза той.
Каракьой допълни: „За първи път в историята на региона, в Сивас, отгледахме авангардни сортове хлебна пшеница, подходящи за променящите се климатични условия и намаляването на водата в региона. Те са разработени в рамките на усилията за научноизследователска и развойна дейност в селското стопанство в района. Ние ще можем да ги предоставим на нашите фермери през производствения сезон 2025-26 г."
По отношение на новорегистрираните сортове пшеница Каракьой спомена: „Регистрирахме три сорта хлебна пшеница, които дават по-изобилна реколта въпреки сушата през последните години.
През следващите две до три години още нови сортове хлебна и твърда пшеница ще бъдат регистрирани и ще бъдат предоставени на фермерите. Ние даваме приоритет на това да гарантираме, че нашите нови сортове превъзхождат резултатите тези, които преди са били култивирани, по отношение на качеството на хляба и тестените изделия произведени с тях. При разработките имаме в предвид и изменението на климата и,л намаляването на водните ресурси в района.
Новите сортове трябва да отговарят на по-високи критерии за добив и качество, като са в тясно съответствие със стойностите на качеството, изисквани от нашите мелници за брашно, ние се надяваме да помогнем на фермерите да постигнат по-високи печалби, като произвеждат продукти с по-високо качество с нашите нови сортове в сравнение с по-старите, като имат сортове с по-високо качество и стойностите на добива са изключително ценни и важни за нас", заключи Каракьой.