2374
Следвайте ни

Изнудване или санкция: ЕС глоби Полша с 1 млн. евро на ден

viber icon

Съдът на Европейския съюз наложи на Полша глоба от един милион евро на ден заради неизпълнение на негово решение, предаде cnbc.com.

Става дума за неизпълнението на постановеното в средата на юли решение на Съда за замразяването на дейността на Дисциплинарната камара към полския Върховен съд.

"С решението си от днес заместник-председателят на Съда задължи Полша да плаща . . . глоба от един милион евро на ден, от датата, на която Полша се е запознала с решението", заяви Съдът на Европейския съюз.

Полските власти заявиха, че ще разпуснат Дисциплинарната камара като част от по-големи реформи, но не представиха детайли.

Ангажимент за разпускането на камарата бе поет от полския премиер националист Матеуш Моравецки, отбелязва Франс прес. Според Брюксел този орган подкопава независимостта на магистратите.

На 14 юли Съдът на Европейския съюз постанови Полша незабавно да преустанови дейността на камарата, която действа като контролен (дисциплиниращ съдиите) орган. Това решение на Съда не бе изпълнено от полската страна и по тази причина Европейската комисия поиска от Съда на ЕС да наложи санкции.

Изпълнението на мерките, постановени на 14 юли, е необходимо за нормалното функциониране на европейския правов ред и за защитата на ценностите, върху които почива Европейският съюз, един от които е правовата държава, става ясно от днешно изявление на базирания в Люксембург Съд на ЕС.

 
Варшава: Това е изнудване

Полша заклейми решението на Съда на ЕС и го определи като като "изнудване", предаде ДПА.

"Европейският съд изцяло пренебрегва полската конституция и решенията на полския Конституционен трибунал", написа в "Туитър заместник-министърът на правосъдието Себастиан Калета.

На въпрос дали сега Полша ще започне да плаща по едни милион евро на ден лидерът на парламентарната група на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) Ришард Терлецки пък заяви: "Не сме плащали нищо досега, така че без паника".

Полша vs. Брюксел

Липсата на независимост на полската съдебна власт и подкопаването на принципа за предимство на европейското право пред националното право бяха основна тема на срещата на европейските лидери миналата седмица.

Варшава от години е в конфликт с Брюксел във връзка с провежданите от полските власти съдебни реформи, отбелязва Франс прес.

Напрежението се засили на 7 октомври, когато полският Конституционен съд постанови, че някои текстове от европейските договори са несъвместими с полската конституция.

Последва реакция на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която каза пред Европейския парламент на 19 октомври, че решението на полския Конституционен съд поставя под въпрос основите на ЕС и е пряко предизвикателство за единството на европейския правен ред.

За първи път съд на държава от ЕС намира европейските договори за несъвместими с националната конституция, добави Фон дер Лайен. По нейните думи ЕК ще предприеме действия, като се позова на процедурите за нарушение, механизма за условност и други финансови средства за защита на бюджета на ЕС срещу нарушения на принципите на правовата държава, както и на процедурата по член 7, определяща сериозно нарушение на ценностите на ЕС.

Премиерът Моравецки заяви на свой ред, че върховенството на правото на ЕС не се разпростира върху конституционната система. Полската конституция е най-висшият правен акт в Полша; тя стои над всеки друг правен принцип, добави той. Моравецки посочи, че конституционните съдилища в други държави от ЕС, включително Германия, Франция, Дания, Испания, Италия и Румъния, в миналото са издавали решения, подобни на решението на полския Конституционен съд.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Еврейски жалтиери

Еврейски жалтиери

27.10.2021 | 22:47

Всички Български мутри ряпа да ядат Вижте бе кък се рекетира На едро По милион на ден Майстори са тия еврогейците на рекета няма що Трябва да им се признае С този рекет спокойно могат за десет години напред да си осигурят подпирачи за ненки и прашки със жалтиерки Нъл така Само да не дава Господ ние да им купуваме памперсите чъ сме пълен фалит Много срът ве тия

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?