2374

Изненада: Макрон става лидер на партия "Възраждане"

"Подемаме движение за реформиране на "Република, напред!", за да можем да продължим да разширяваме това политическо движение, създадено от президента Еманюел Макрон преди малко повече от шест години, в политическа партия, която ще носи името "Възраждане", подчерта Герини, цитиран от БТА.

Той направи това изявление на пресконференция в Париж, в която участваха и бившият премиер Едуар Филип (от дясната партия "Хоризонти"), председателят на парламента Ришар Феран от управляващата партия и бившият министър Франсоа Бейру (партия "Демократично движение"). Те обявиха, че тези партии от президентското мнозинство създават съюз, наречен "Заедно", за участие в парламентарните избори на 12 и 19 юни.

След преизбирането на Макрон въпросът за определянето на партийните кандидати за парламентарните избори предизвиква сътресения в мнозинството, отбелязва АФП.

Президентът беше преизбран с 58,55 процента от гласовете на втория тур на 24 април, но сблъсъкът му с крайнодясната кандидатка Марин Льо Пен (получила 41,45 процента) показа, че страната е сериозно разделена. Като цяло Макрон спечели в Париж, в градските центрове и в Западна и Югозападна Франция. Льо Пен имаше подкрепата на южната част на страната и на промишлените центрове в Северна Франция.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?