71

Изненада! Ердоган може да получи Нобелова награда за мир

„Внезапно, от нищото, има проблясък на надежда за Украйна“. Това пише главният директор на новините Саския ван Вестхринен от нидерландския всекидневник Algemeen Dagblad, базиран в Ротердам, цитиран от турския ежедневник Йени Шафак.

 

Тя говори за турския президент Ердоган и за историческата роля, която той пое, стремейки се да установи мир, докато светът чака със затаен дъх президентът Путин да спре инвазията в Украйна.

Анадолска агенция

„Никога досега през последните седмици признаците за бърз край на тази война не са били толкова реални“, написа ван Вестринен, след като Ердоган изнесе реч пред руски и украински преговарящи в Истанбул.

 

„Вярваме, че при справедливия мир няма да има губещи, а продължителният конфликт не е в интерес на никого“, каза Ердоган.

 

Холандската журналистка продължи, че Турция се е превърнала в „основен играч на световната сцена с един замах“, сравнявайки я с други страни посредници като Израел.

 

„Ако всичко се оправи, Ердоган може  да спечели Нобелова награда за мир с настоящата си позиция. Марк Рют или Джо Байдън са далеч от това. И честно казано, това е нещо, за което трябва да се мисли“, заключи ван Вестринен.

 

Турция спечели похвали за усилията си да сложи край на войната, подпомогнато от уникалната ѝ позиция в приятелските отношения както с Русия, така и с Украйна.

 

На 10 март страната беше домакин на външните министри на Русия и Украйна в южния курортен град Анталия, среща на най-високо ниво на двете страни от началото на войната на 24 февруари.

 

Ердоган заяви, че е решен да проведе преговори с украински и руски лидери и да ги обедини, за да сложи край на кръвопролитието. Тези дни той отново проведе телефонни разговори с руския президент Путин и колегата му Зеленски, като ги призова за среща в Турция.

 

Ердоган също така подчерта възможната роля на Турция като една от държавите-гаранти за украинската сигурност, като каза, че Анкара е отворена да стане страна гарант, като същевременно трябва да се изяснят подробностите.

 

Войната Русия-Украйна беше посрещната с международно възмущение, като ЕС, САЩ и Обединеното кралство, наред с други, прилагаха строги финансови санкции срещу Москва.

 

Повече от 4 милиона украинци са избягали от войната в няколко европейски страни, в това число и България, като милиони други са разселени вътре в страната, според агенцията на ООН за бежанците.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
След като

След като

02.04.2022 | 15:11

Обама стана такъв псевдоносител, що и Ердоган, да не стане? Отдавна няма тази награда нищо общо с общочовешките принципи, за които е работил Нобел. Такова е и журито. Ще има нова. Както и ново ООН, с нови Постоянни членове в Съвета и ново седалище в нова страна. До 5 години. И няма да има общо с ФЕД и ФРС.

Отговори
3 1
какъв мир бе?

какъв мир бе?

02.04.2022 | 15:28

Тоя турчин трепе кюрди, отделно направи св. София джамия!

Отговори
0 1
The Rock

The Rock

02.04.2022 | 13:44

А ето така изпращат руските капyти от Украйна. В джобовете на този убит руски капyт има обеци, пръстени и кръстче ограбени от украински жени: https://www.youtube.com/watch?v=jF2tKd5FJ00&t=25s

Отговори
2 4
Циган и хохол

Циган и хохол

02.04.2022 | 15:04

все тая, в лъжата.

Отговори
4 1
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

02.04.2022 | 13:31

Путлеро-фашистите се готвят да застелят с бомбен килим и белокаменен Киев и да го сринат до основи, както сринаха Алепо и Мариупол.

Отговори
4 3

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?