2374

Изненада! Дете грабна награда от "Берлинаре" за най-добър актьор

Нощта на наградите "Златна мечка" се превърна в нощ на изненадите. Призът за най-добро актьорско изпълнение получи дете. Малката София Отеро спечели журито с изпълнението си на 8-годишно момиче, което търси своята полова идентичност, съобщи БНТ.

Наградата я усмихна и просълзи. Първата ѝ роля в киното ѝ донесе световното признание за най-добро актьорско изпълнение. Спечели и публиката на церемонията - с детската си неподправеност.

"Посвещавам наградата на родителите си. На баща ми. Най-добрият баща в целия свят. На майка ми. Обичам я безумно. Благодаря и на леля ми Лена, но ще ѝ го кажа по-късно", заяви София Отеро.

В испанския филм "20 000 вида пчели" София играе дете, родено като момче, но самоопределящо се като момиче. Критиката нарече филма "страстна молба за толерантност, откритост и равенство".

Дебютът на София се оказа достатъчно вдъхновяващ и за самата нея. От трибуната на кинофестивала малкото испанско момиче заяви, че вече има мечта.

"Искам да посветя живота си на актьорството", допълни София Отеро.

Филмът "На Адаман" на френския режисьор Никола Филибер беше другата изненада на "Берлинале". Документалната лента, която разказва за център за възрастни хора с психични разстройства, спечели "Златна мечка". Документални филми често участват в кинофестивала, но рядко печелят награди.

След ограниченията от Ковид през изминалите две години 73-ото издание на кинофестивала успя да върне блясъка и очарованието на "Берлинале".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?